Zwracam się z prośbą rozwiazanie mojego (być może wielu forumowiczów) problemu. A mianowicie chcę założyć małą firmę handlową i w tym celu potrzebuję zakupić komputer z system operacyjnym (fakturowanie). Znalazłem sklep komputerowy z używanymi komputerami poleasingowymi. Sprzedawca zapewnia mnie o legalności używania takiego sprzętu ( oczywiście z zainstalowanym systemem Windows XP Professional). Otrzymam fakturę zakupową. Czy w tej sytuacji mogę czuć się bezpiecznie (legalnie).Pozdrawiam
Do stwierdzenia legalności Windowsa potrzeba:
-
Nalepka na obudowie (certyfikat autentyczności)
-
Książeczka. Nie ma książeczki przy komputerach które nie mają płyty Microsoftu.
-
Oryginalna płyta Microsoftu lub płyta recovery. Czasem nie ma płyty, jest partycja przywracania.
-
Informacja na fakturze.
Może czegoś brakować, ale im mniej brakuje tym lepiej
W komputerach sprzedawanych w supermarketach nie ma informacji na fakturze o systemie operacyjnym i nikt się nie czepia. Informacja powinna być, jak kupuje się komputer z systemem OEM od Microsoftu (z książeczką i płytą), nie od producenta komputera (z płytą producenta a nie Micorosftu).
Sama nalepka na komputerze powinna wystarczyć, tym bardziej jak to kilkuletni komputer. Świadczy przecież o tym, że Microsoft dostał pieniądze
Jeśli na fakturze zakupu jest informacja, tym lepiej. Od firm zazwyczaj wymaga się faktury zakupu, od użytkowników domowych niekoniecznie.
Problem jest z nośnikiem. Posiadaczowi nośnika nie wolno go pożyczać ani kopiować. Posiadaczowi komputera nie wolno mieć kopii nośnika, wymagają oryginalnej płytki. I jak tu zainstalować system bez nośnika?
Zawsze można wytłumaczyć, że nośnik zaginął. Ale w razie kontroli nie mogą znaleźć jego kopii :!:
Witam,
to jest komputer z drugiej ręki, więc sama faktura to może być za mało. Jeśli nie będzie żadnego z pozostałych dowodów na recz legalności softu (wymienionych przez MaRa), to wcale nie ma pewności czy soft jest legalny.
A to, że sprzedawca zapewnia, że jest legalany? Jeśli nie ma naklejki (COA) ani książeczki (licencji) ani oryginalnego nośnika to niech Pan zaproponuje kupno tego sprzęt na umowę sprzedaży z zapisem, że sprzedawca gwarantuje legalność softu i że, zobowiąże się do pokrycia ewentualnych roszczeń osób trzecich w tym względzie…
Na komputerze jest naklejka z numerem. Wygląda na autentyczną. Pytanie tylko, czy Windows w wersji OEM (jeżeli takowy był zainstalowany) wraz ze sprzedażą komputera, nowy nabywca ma prawo go używać ? Jeszcze raz proszę o próbę odpowiedzi na to pytanie.Może redakcja także włączyłaby się do tej dyskusji. Pozdrawiam wszystkich. =D>
nowy nabywca ma prawo go w pełni używać, system jest przypisany do stacji roboczej czyli PCta a nie do właściciela
wracając do ogólnego twojego problemu to myślę że musisz posiadać dodatkowo fakturę zakupu bądź paragon oprócz wspomnianej naklejki i nośnika.
jeśli masz nalepkę na komputerze i fakturę to wszystko ok. No i ważne aby klucz Windowsa n komputerze był taki jaki na nalepce
Witam,
@ superkopara:
-
typ licencji możesz sprawdzić po typie nalepki (COA), opisane są tam --> http://www.microsoft.com/howtotell/cont … =pl&pg=coa
-
samą licencję (jeśli jej nie ma przy komputerach) możesz próbować odszukać tam–> http://www.microsoft.com/about/legal/us … fault.aspx W licencji powinien być punkt pt. “Dowód licencji”, gdzie jest napisane, czego dokładnie życzy sobie licencjodawca. Ale w przypadku firm może być trochę luźniej, jak pisał MaRa
-
przeniesienie / sprzedaż licencji FPP / OEM opisane jest tam --> http://download.microsoft.com/download/ … eqs_PL.doc