Witam,
Wczoraj podczas korzystania z komputera nagle się on wyłączył i nie chce włączyć się ponownie, świecą się tylko diody na karcie graficznej i dioda na płycie głównej SB_PWR
płyta główna: Sabertooth 990fx
karta graficzna: Geforce GTX 660
procesor: AMD fx-6200
Co to za szrot??
Sabertooth to jedna z najlepszych MOBO pod fxy…
Zobacz do środka czy prawidłowo wszystko podpięte, pwr to często problem źle wpiętego kabelka.
Odłączyłem, podłączyłem wszystko i dalej nic, chociaż no wątpię, że to może być tego problem, bo pare dni chodził bez zarzutów…
Parę dni? Znaczy że dopiero go składałeś?
No tak, dosyć niedawno go złożyłem, procek, karta i płyta były używane, ale sprawne, bez żadnych problemów aż do teraz
Kilka dni… tyle np. karta z pieca może żyć.
W sensie?
W sensie, że prawdopodobnie winowajcą jest uszkodzona karta graficzna.
Przez grafikę totalnie by nie chciał się włączyć?
A masz inną żeby przetestować (najlepiej słabszą)? Ja niekoniecznie stawiam na grafikę, ale tu łatwo sprawdzić.
Btw. Jaki jest tam zasilacz?
Właśnie najgorsze jest to, że nie mam żadnej, żeby to ogarnąć…
zasilacz to bandit power atx-550
prawdopodobnie ten zasilacz uwalił Ci płytę
Czyli zasiłka + płyta do wymiany?
Najlepiej zacząć od zasilacza:
… najlepiej sprawdzić na pożyczonym zasilaczu, bo ten cały sprzęt generalnie do wymiany. Tzn. ani wydajny, ani pewni i po zasilaczy moze wyjsc kolejno padnieta płyta i procesor.
Zamówiłem ten Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W, parę wat więcej, żeby mieć na przyszłość, a co do sprzętu to wolałbym się przenieść na coś lepszego, ale na ten moment nie mam na to pieniędzy i muszę pracować na tym co mam
Jasne, uczciwe i realistyczne podejsćie, miej tylko świadomość, że komputer, jak pralka, 50 lat nie posłuży.* Średni czas to około 5 lat, a przy 10… i wydajność i awaryjność.
(*nie dotyczy lodówki Mińsk - w cyrylicy jeszcze, którą miała babcia )
Haha, wiadomo, ale będę się starał jeszcze coś odłożyć, żeby w tym roku zacząć go modernizować, bo troszkę dinozaury są w środku