Witam . Mam problem z komputerem . Napiszę wszystko od początku . No więc tak ; Miałam komputer dosyć stary , ale jeszcze działał , latem na początku sierpnia były bardzo mocne burze więc wyłączałam go z wtyczki . Następnego dnia ranem około godz. 8:30 obudziłam się i zobaczyłam , że komputer był włączony we wtyczce , burzy nie było . Robiłam śniadanie w kuchni kiedy coś bardzo mocno stukneło . Po chwili zobaczyłam w pokoju , że z komputera poszedł tylko dym … U sąsiadów też popaliło dosyć dużo rzeczy . Teraz mam drugi komputer co prawda nie nowy , ale ujdzie . Kiedy go załączałam nie chciał sie włączyć tylko czarne napisy były tak jak normalny komputer się załącza . Pisało brak pliku NTRLD więc skojarzyło mi się , że trzeba go sformatować , ale on nie wyczytywał płyty . Więc weszłam klawiszem “F2” do Biosu i przekierowałam się do zakłatki “Boot”. Przestawiłam w Bootcie , że komputer ma na “1st” wyczytywać płytę CD . POtem zrobiłam formata z płyty i było dobrze wszystko . Teraz po włączeniu zobaczyłam , że brakuje mu sterowników , na początku poszłam na 2 komputer i pobrałam ze strony producenta sterowniki do karty graficznej , wszystko okej było . Tylko potem jak chciałam podłączyć internet bezprzewodowy , aby dokonać reszty zmian w komputerze on poprostu , gasł jak za mocno zacisnełam pod wtyczkę USB internet bezprzeowodowy . Więc strałam się lekko go dotykać i po chiwli zadziałał . Zainstalowałam z płyty internet , potem poszłam do Liveboxa naciśnąć przysisk “REG”" do odnalezienia WIFI i nic nie połączył się więc go zostawiłam . Teraz liczę , że ktoś mi z was powie co mam zrobić . Dodam jeszcze , że ten komputer stoii podłączony do tego samego kontaktu w którym stary wybuchł . Po prostu teraz kiedy podłączam pendriva czy co kolwiek do niego on gaśnie albo muszka , która jest podłączona pod USB zanika , podobnie robi się z myszką która jest podłączona z zieloną wtyczką . Albo jak podłącze WIFI żeby próbować jeszcze raz to gaśnie komputer i monitor zapala wszystkie swoje światełka i migają po prostu nic więcej się nie załącza . Kolejnego dnia jak chcę po robić mu jeszcze raz te bzdety to np. Monitor się nie włącza i muszę zmieniać kabel od komputera na stary , potem go włączam i nic znowu się nie dzieje , a potem znowu podłączam stary kabel i dopiero teraz reaguje . Czy to wszystko może być od tego , że wtyczka po burzy nie została wymieniona i nie miałam panelu ochronnego ? Nie chcę oddawać go do seriwsu , bo zabulą ode mnie tone kasy . Czy wgl opłaca się go robić ? Szukałam komputerów urzywanych na ogłoszeniach , ale tam zazwyczaj są do 300zł laptopy połamane , sprzedawane na części lub komputery bez dysków twardych itp. Co mogę zrobić na waszym miejscu . ? Pewnie zapytacie dlaczego nie korzystam z drugiego komputera , dlatego , że on nie jest mój tylko u koleżanki to pobierałam . Czy dałabym radę sama go naprawić ? Lubię się gramolić w komputerach , ale potrzebuję pomocy waszej pomocy ? Jeżeli kto kolwiek wie jak to naprawaić bardzo proszę o sensowną odpowiedz .
zasilacz do wymiany ledwo daje rade lepiej go od razy wymienić bo go upali i pójdzie wszystko inne
możliwe że monitorowi też się oberwało i dlatego się tak dzieje jeśli w monitorze jest uszkodzony tylko zasilacz to nie będzie problemów(o ile model jest dość nowy góra 2 lata z straszymy będzie problem)
u mnie można kupić laptopy za 200zł i działające(bez baterii albo uszkodzona ale wszystko inne działa)
Zasilacz czyli kabel od moniora i komputera ? Jeżeli tak to powiem ci mam od komputera dwa kable na kazdym czasem lapie cos , ale wymienie . A z tym usb to co zrobic ?
Powiem ci tak z tego co piszesz masz następujące usterki :
Zimny lut w obwodach drukowanych płyty głównej przy gnieździe USB
Nadpalony i osmalony lub luźny przewód w kontakcie do którego podłączasz komputer.
Poza tym gniazgko elektryczne musi mieć 3 przewody
-
faza
-
zero
-
uziemienie ( na bolcu )
Nie wolno mostkować zera z bolcem od uziemienia ponieważ podczas normalnej pracy faza wraca do lini przez zero w przypadku takiego zmostkowania na obudowie komputera pokaże ci się faza.
ten model kompa jest dosyc ciekawy prawie jak nowy tyle ze z nim cos nie tenteges . ; /
– Dodane 14.09.2012 (Pt) 15:39 –
kazek31 - czyli co mam zrobic , da sie to samemu naprawic ? jak wgl to naprawic mozesz opisac …
Tak ? a ile te laptopy bez bufora pochodzą 2-3 miesiące ? i co w nich zainstalujesz okrojony na maxa xp ? :razz:
gniazko to bez problemu moge przeciez przeniesc komputer do drugiego pokoju ,ale jak naprawic te usb zeby nie robilo zwarcia resetu kompa ?
Samemu można naprawić ale raczej brak ci doświadczenia , opisać ci nie opiszę bo pewne rzeczy sprawdza się na bieżąco .
Nie potrafię ci sensownie teraz doradzić bo trzeba sprawdzić komputer i instalację elektryczną a co do opisu jak to zrobić to za dużo pisania .
– Dodane mniej niż minutę temu –
No i co że przeniesiesz ? A w drugim pokoju jaką masz instalacje elektryczną ? Zrobioną po staremu czy nową ?
Do tego dochodzi sprawa kabli do monitora możliwe że jest upalona któraś żyła i co ?
– Dodane mniej niż minutę temu –
w ogóle to powinnaś mieć zasilacz z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym co do ZIMNEGO LUTU sama go nie usuniesz jeżeli coś takiego jest to na dzień dobry płyta do wymiany , ogólnie wygląda na to że ktoś ci wcisnął szarota.
A jak oddam komputer do naprawy , a elektryk naprawi mi wszystkie posute gniazdka to pomoze .? I tak wgl to nie wiesz ile moze mnie wyniesc taka naprawa samego komputera ?
– Dodane 14.09.2012 (Pt) 15:59 –
Czy opłaca się go naprawiać wgl ? Czy może lepiej kupić nowy ale używany komputer do 300-400zł .
– Dodane 14.09.2012 (Pt) 16:06 –
Ale że co nie da się tego naprawić trzeba kupić płyte główą nową ? ; [ No to mnie pocieszyłeś … ; /
– Dodane 14.09.2012 (Pt) 16:17 –
Dlatego właśnie zadaję ci pytania otóż czy warto go oddać do naprawy ? Ile na twoje oko wyniesie jego naprawa ? CZy może jest lepiej ,abym poszukała nowego komputera do kupna i aby elektryk naprawił mi gniazdka ?..
jeśli to jest stara instalacja to najbezpieczniej będzie ją całą wymienić albo elektryk doda ci 3 kabel który idzie na ścianie do gniazdka(chyba że to nowsza instalacja i osoba która podpinała gniazdka źle to zrobiła)
jeśli z komputerem się stało po burzy to burza nic tu nie ma do rzeczy tylko gdzieś było zwarcie(mogło być dość daleko od ciebie) i prąd się zwiększył więc upaliło
USB się wyłączają ponieważ albo zasilaczowi nie starcza energi albo gdzieś jest zwarcie.Po prostu zasilacz ma wahania napięć na 5V(plus zimne luty) i przez to mogą wyłączać się te urządzenia.Karta graficzna też może się wyłączać ponieważ inne napięcia też się wahają.
Sprawdź czy na płycie nie ma spuchniętych kondensatorów.
Zasilacz to nie kabel.Zasilacz do urządzenie które zamienia prąd z gniazdka na potrzebny urządzeniu.Każde urządzenie posiada zasilacz(wyjątek to niektóre urządzenia z silnikiem).
Oto zasilacz komputerowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasilacz_komputera
Jeśli się nie znasz na sprzęcie to lepiej nie rób nić oprócz wymiany bo możesz zepsuć bardziej.
Na twoim miejscu sprawdziłbym zasilacz poprzez wymianie tego na innego i wtedy podłączyć USB.
PS Mieszkasz na wsi??
Ja wiem o jaki ci zasilacz chodziło tylko , że zasilaczy jest bardzo dużo i czy każdy bd pasował do mego komputera . Narawiał ktoś ci kiedyś komputer ? Może oddam do naprawy sprawdzą co i jak . Bo ja to raczej dopiero zaczynam poznawać nauke kompa , dlatego…
no tak tylko ze porządny zasilacz z zabezpieczeniami kosztuje conajmniej 250zł
z kompatybilność nie będzie problemu
to chyba raczej opłaca się kupić już nowy komputer zamiast go reperować , lub mozna jeszcze wziąść z tego cześci które są w miare spoko i przezucic na drugi i z dwóch zrobic jeden … co o tym sadzisz?
i tak i tak lepiej kupić dobry zasilacz żeby to się nie powtarzało przy wyłączonym komputerze
można poskładać z 2 jeden raczej problemów nie będzie
tylko nie radze wyciągać procesora oraz zasilacza ponieważ jak zasilacz jest uszkodzony to może inną płytę spalić(napięcie za wysokie poda i dymek pójdzie np z karty graficznej)
a nie napisałaś o tych kondensatorach na płycie czy są dobre czy popuchnięte
nie powinny być wypukłe ani nie powinno nic z nich wyciekać
mi to wygląda na problem z zasilaczem ewentualnie z płytą główną
na twoim miejscu wymieniłbym zasilacz na nowy i sprawdził(nowy to znaczy sprawny)
nie kondensatory są okej , mają normalny wygląd taki tak powinny miec . wiem ze procesora i zasilacza sie nie wyciąga to chyba normalne jest przy wymianie . znajde jakis komp moze w chacie ktory bd mial zasilacz db , a jak nie bd mial czegos to sie znajdzie . dzieki za pomoc ; )
– Dodane 16.09.2012 (N) 12:43 –
Mam komputer ten po burzy jeszcze wolny tylko jest problem z nim . Bo jak go załączam to lampka w nim się nie pali , że się załącza , i na monitorze nic nie wyswietla się . Czy tam też spieprzył się zasilacz ? Kondensatory ma dobre , są w stanie normalnym , bo nie są wypuchłe . Tylko jak on się nie włącza to możliwe , że w nim też zasilacz się zwalił ? ; /
– Dodane 16.09.2012 (N) 12:45 –
Mam też jeszcze jeden komp. ale on ma problem taki , że jak się włącza to pokazuje się logowanie dowindowsa xp , a potem się resetuje i znowu to samo logowanie . Czy z tych komputerów popsutych wyjdzie w miare jakis jeden normalny ?
z tego po burzy lepiej zostawić bo to wygląda na uszkodzoną płytę główną albo zasilacz
a z tego 2 to mi się wydaje że tylko dysk twardy trzeba sformatować
z tego 1 komputera możesz wziąć dysk,napęd
Płyta główna , Zasilacz do wymiany . ; ]
barany
taka podpucha…