Komputer raz się włączy raz nie

Witam.

Wczoraj z komputerem stacjonarnym zaczęło się dziać coś dziwnego - wyłączył się prawidłowo ale już następnego dnia po wciśnięciu power startuje ale monitor nie reaguje. Sprawdziłem monitor i jest 100% ok. Dziś się włączył 3 razy na 8 prób. To co zauważyłem to fakt, że godzina się zrestartowała i po jej nastawieniu nie zapamiętuje jej.

Następna rzecz to to, że jak się wciśnie power to “1x piknięcie” słychać tylko wtedy gdy ma się uruchomić prawidłowo.

Myślę nad wymianą baterii bios, nie wiem czy to może być płyta główna czy coś innego?

podejrzewałby raczej zasilać do wymiany, jaki masz obecnie włożony zasilacz do swojego komputera ?

Zwykły 350 W firmy nieznanej

Jeżeli resetuje się czas to oznacza, że bateria na płycie głównej jest słaba. Wymień na nową i ustaw BIOS. Cena batrerii od 5 do 15 zł.

Tak też pomyślałem ale nie wiem czy to będzie wszystko? Czy może być coś jeszcze.

I co do baterii to są jakieś specjalnie dobierane do konkretnej płyty czy po prostu 3v ?

Wszyskie płyty używają tej samej baterii 3V, typ - CR2032. Warto spróbować od wymiany i zobaczysz co będzie dalej. Bo reset czasu (i często BIOSu) oznacza słabą baterię (nie znam innej przyczyny).

Jeśli chodzi o czas to się zgadzam. Ale bardziej martwi mnie to, że się nie włącza normalnie.

tak jak napisałem zasilać do wymiany i to jak najszybciej puki jeszcze jest co ratować , sam miałem taki przypadek 10 lat temu może bez bateryjki ale też komputer uruchamiał się za 2,3 5,n razem aż w końcu trzeba było wymienić wszystko

tutaj masz listę zasilaczy zarówno dobrych i złych

Powiedz może jaki masz też sprzęt. Sprawdź kondensatory na płycie głównej czy nie są wybrzuszone.

Jak wyglądają tak to śmietnik/wymiana

wymiana-kondensator%C3%B3w-wybrzuszone.jpg