Komputer resetuje sie przy wiekszym obciazeniu

Witam, uzupełniając to co napisałem w nazwie tematu, komputer resetuję się przy wyższym obciążeniu, ale przy takim przy którym wcześniej normalnie sobie radził i spełniał wymagania.

Zaczęło się od tego, że średnio po kilkudziesięciu minutach grania w cs:go resetował mi się samoistnie komputer, tzn. wyłączał i od razu włączał z powrotem. Nie ma żadnego komunikatu, jedynie to gdzie można wybrać włączenie np. w trybie awaryjnym itp. Po włączeniu się dalej mogłem grać w csa, jak już mówiłem co kilkadziesiąt minut grania się resetował. Potem było już tak, że od razu przy ładowaniu mapy następował reset i wgl. nie mogłem zagrać. Dla testu pobrałem 2 inne gry, komputer spokojnie spełniał rekomendowane wymagania i po jakimś czasie grania w nie również się resetował, ale dla przykładu w dosyć starych grach z małymi wymaganiami typu Metin2 lub cs 1.6 nic się nie dzieję, więc jak widać resetuję się przy większym obciążeniu, ale jak już mówiłem wcześniej działał normalnie, zaczęło się to dziać po około 1.5 roku od kupienia. Jeśli chodzi o temperatury podzespołów to są w normie, wymieniłem pastę w procesorze, sprawdziłem ramy jakimś programem i nie pokazało błędów, sprawdzałem też wyjmując kości, przekładając itp. Jak już mówiłem jest tak, że resetuję się przy ładowaniu mapy w cs:go, nawet jeśli próbowałem zagrać w trybie offline z botami. Dziś otworzyłem skrzynkę, wyjmowałem i wczepiałem z powrotem większość kabli zasilających, odkurzaczem wyczyściłem z kurzu wiatraczki w karcie graficznej oraz na tyle ile się dało kurz ze środka i teoretycznie się poprawiło, bo mogę chociaż wejść w tryb offline z botami w cs:go (po jakimś czasie grania pewnie i tak by się zresetował), ale gdy próbuję zagrać online z ludźmi to nadal resetuję się przy ładowaniu mapy. Jak już mówiłem wyczyściłem go z kurzu, lecz nawet wcześniej gdy był zakurzony to temperatury były w porządku. Ma ktoś jakieś rady jak dowiedzieć się gdzie leży problem? Dodam jeszcze, że komputer był formatowany dla pewności lecz nic to nie dało. Z góry przepraszam jeśli tekst jest napisany chaotycznie, ale starałem się zrozumiale wszystko opisać :slight_smile: Poniżej załączam listę podzespołów i z góry dziękuję za pomoc :wink:

1. Dysk twardy - Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5’’, 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)
  2. Karta Graficzna - MSI Radeon r9 270x
  3. Pamięć ram - Pamięć Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9 Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)
  4. Płyta główna - MSI H81M-P33, H81, DualDDR3-1600, SATA3, DVI, mATX (H81M-P33)
  5. Procesor - Intel CORE i5-4460, 3.2GHz, 6MB, BOX (BX80646I54460)
  6. Zasilacz - Corsair VS Series 450W (CP-9020096-EU)
  7. System operacjny - Windows 7 64bit

Reset z reguły to:

• pamięć
  • zasilacz
  • płyta
  • inne

Na początek memtest86 i dwa pełne przebiegi i ma być zero błędów.

Wrzuć dwa screeny z najnowszej Aida64:

1. komputer i czujnik
  2. magazyn i smart - ma być cały.

Sprawdź na płycie i karcie grafiki stan kondensatorów elektrolitycznych, czy nie wybrzuszone lub wylane?

Test na innym zasilaczu.

Zapomniałem napisać, że sprawdzałem memtestem, bo robiłem to jakiś czas temu już, wszystko było w porządku.
Screeny:

1. Czujnik - https://zapodaj.net/9fb720d8dd62d.png.html
  2. Smart - https://zapodaj.net/c03974719f82f.png.html

Sprawdzałem te kondensatory też i też zapomniałem o tym napisać, bo tak przy okazji czyszczenia przejrzałem.

Jeśli dysk na gwarancji (Rękojmi) to wymieniaj.
Att 01, 05, C5, C6
Skopiuj dane.

Temperatury OK, ale dysk już do wymiany - pozycja 05,C4,C5,C6 i 01,C8.

Pilnie kopia danych.

Do porównania screen z najnowszego HD Tune Pro, opcja health.

Screen z tego hd tune pro - https://zapodaj.net/9e0bb15576996.png.html

Jak widać jakieś błędy są. Szczerze to wgl. nie myślałem, że to akurat przez dysk mogło być, ale ciekawi mnie jedna rzecz. Czy uszkodzony dysk może wywoływać resety komputera podczas testu karty graficznej 3d markiem?

Mogą być uszkodzone pliki sterownika karty grafiki?

Dysk nie nadaje się na dysk systemowy.

Sterowniki były ostatnio aktualizowane, ale długo po tym jak zaczął się komputer resetować. Niedługo jadę do ziomka i tam sprawdzimy czy komputer będzie się resetował z innym dyskiem, oraz przełożymy moją kartę graficzną do jego komputera żeby sprawdzić czy to nie jej wina.

To wcale nie znaczy, że dysk jest na 100 % winny - ale nie nadaje się na systemowy.

Sprawdzone, to zasilacz. Polecicie jakiś lepszy do tego zestawu? W 1 poście opisalem