Komputer resetuje się sekundę po włączeniu


(Anonimowy369) #1

Witam. Dzisiaj przyszła do mnie paczka z nowym komputerem.

Niestety po złożeniu okazało się, że gdy wciskam przycisk power komputer włącza się, lecz po sekundzie wyłącza, by po chwili znowu się włączyć i tak w kółko. 

Zasilacz sprawdziłem na innym komputerze i jest sprawny. Pamięci ram przekładałem w różne sloty, próbowałem nawet w ogóle je wyjąć.

Spróbowałem wyjąć procesor i odłączyć od niego zasialanie - ciągle to samo.

W czym tkwi problem? :frowning:

 

Procesor:  Intel Core i5 4460 

Płyta główna:  GIGABYTE GA-B85M-D3H

Ram:  Crucial Ballistic 1600MHz  2 x 4 GB 


(Lamerq2) #2

temperatury sprawdź


(krejzol123) #3

@up

Nie możliwe żeby w 1 sekundę osiągnął temperaturę krytyczną i sam się resetował 

 

Spróbuj na początek zresetować bios jeżeli to nie pomoże proponowałbym wyjąć sprzęt z obudowy i złożyć go na "pająka" bez obudowy. Upewnij się także że wszystkie przewody zasilające tj. 8 pin i 24 pin są prawidło dociśnięte. 


(Anonimowy369) #4

Zrobię to jutro rano.

A czy możliwe jest że bios na płycie nie obsługuje Haswell Refresh i "nie widzi" mi procesora?

Mam płytę rev 1.1 czyli według tego chyba obsługuje Refresh? http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=4567


(deralb) #5

A mi to wyglada na bios .Reset powiniet pomóc .A gdyby to niepomogło recowery biosu z pamieci zapasowej CTRL + F10 .Miałem tak samo po aktulizacji biosu w swojej płycie na nowy oficjalny bios który był totalnym  bublem


(JNJN) #6

Sprawdź, może masz jakieś zwarcie do obudowy/inne.

 

Sprawdź wszystkie zasilania,płyty i karty grafiki.

 

No i takie coś jak podłączenie panela przedniego/inne i sprawność przycisku Power.

 

Wyjmij płytę na biurko i tylko włóż CPU,kartę grafiki - jak ma integrę to bez karty, jeden moduł pamięci w I banku i zasilacz,mysz i klawiatura i start (odpal płytę na krótko zwierając styki wkrętakiem) i zobacz czy wejdziesz do biosu


(Anonimowy369) #7

Od samego początku podłączam bez karty - ma integrę.

Spróbowałem z wyjętą płytą, podłączyłem zasilanie 24pin i 8pin, wentylator procesora oraz jedynie przycisk power, nadal to samo.

Bios też resetowałem. 

Teraz spróbuję ten crtl + f10


(JNJN) #8

Generalnie powinno działać?

 

Prawdopodobnie coś jest uszkodzone.Teraz trzeba wziąć inne podzespoły i test.

 

Lub daj do serwisu, niech to sprawdzą.


(Anonimowy369) #9

Na stronie obsługujących procesorów mam, że hashwell refresh jest obsługiwany od biosu F12

Wersja mojej płyty to rev 1.1

Jak sprawdzić jaki ona ma bios?


(JNJN) #10

 

Trzeba odpalić płytę, ale w/g specyfikacji powinna mieć zainstalowany bios F12 i on obsługuje Twój CPU.

 

Nowszy widzę jest F13.


(Anonimowy369) #11

Możesz dać linka do tej specyfikacji?

Chyba oddam płytę razem z procesorem do serwisu.


(JNJN) #12

http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=4567

 

 

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-b85m-d3hrev_10/download/


(ADR1991) #13

A można wiedzieć jaki to zasilacz (marka, model)?

 

Sprzęt na gwarancji? Jeśli tak, to szkoda siana dawać go do serwisu, a lepiej odesłać.


(Anonimowy369) #14

Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W

Właśnie miałem na myśli odesłanie na gwarancji :wink: