Komputer rozsyła SPAM

Witam serdecznie.
Potrzebuję waszej pomocy. Komputer rozsyła mi masowo SPAM, już nie dam rady korzystać z poczty.

Wklejam logi
FRST
Addition
Shortcut

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Odinstaluj chrome ponieważ ukryty program Google Update Helper jest zarażony(prawdopodobnie będzie potrzebny fixlist)
Odinstaluj Nokia PC Suite Packages ponieważ może być zarażony

Odinstaluj wszystkie programy z których nie korzystasz.

Przeskanuj komputer za pomocą NOWOPOBRANEGO(zgłaszał w nim dużo wirusów HackTool, być może z kwarantanny) Malwarebytes Antimalware, najlepiej w trybie awaryjnym.

W ccleaner w narzędzia -> autostart -> zaplanowane zadania, usuń wszystko, ponieważ niektóre zadania są nieciekawe

Przeskanuj również w ccleaner rejestr z utworzeniem kopii zapasowej

Co do programów to proponowałbym:
zamianę Adobe Readera i Foxit PDF jeśli nie modyfikujesz/wpisujesz danych do PDF
Odinstalować Javę i jeśli się z niej korzysta to zainstalować najnowszą wersję
Zainstalować LibreOffice, może okazać się lepszy w niektórych zastosowaniach od MS Office 2010 i usunąć OpenOffice
Odinstalować Microsoft Silverlight
Odinstalować Nero, ponieważ Windows 10 ma wbudowane nagrywanie płyt
Zamiast picasa możesz sobie sprawdzić digikam
Odinstaluj QuickTime
Odinstaluj Spybot Search Destroy - często błędnie oznacza pliki - lepszy jest Malwarebyres
Usuń obie wersje VLC i zainstaluj wersję 3
Odinstaluj obie wersje Winrara i zainstaluj na ich miejsce 7-zip

j.txt (3,4 KB)

Wykonałem wszystko, to co zaleciłeś.

Niestety w dniu dzisiejszym już mam ponad 170 wysłanych maili…
Brak ich oczywiście w Elementach Wysłanych…

Problem w tym czy dalej masz konrolę nad pocztą.
Zmień halo do poczty, wyloguj się ze wszystkich sesji i spróbuj ponownie się zalogować

Oczywiście że mam pełną kontrolę,
zmieniane hasło 100 razy, za każdym razem jest to samo.
Żadna sesja nie jest aktywna, jedynie poczta działa na jednym komputerze.

Czy wiadomości wysyłają się gdy komputer jest wyłączony?

Jeśli nie to zrób fixlista Acourusa, jeśli nie zrobiłeś i wykonaj po ponownym uruchomieniu komputera ponownie skan FRST wklejając go na pastebin.com

FRST

Addition

Shortcut

Zmień hasło przy pomocy czystego komputera?

Nic nie daje,
dalej jest to samo.

1 polubienie

Tak jak już pisałem, masz zarażony program Google Update Helper(masz dwie wersje, z czego jedna jest zła).

Niestety jest to program ukryty i nie da się go normalnie usunąć, prawdopodobnie Acorous albo iJuliusz będą to potrafili

1 polubienie

Jak dobrze kojarzę, to wystarczy je do Fixlist wrzucić i FRST spróbuje je odkryć do deinstalacji.

(W fixlist dozwolone tylko załączanie programów adware z flagą "Hidden" w celu ich uwidocznienia. Programy adware powinny zostać w poprawny sposób odinstalowane.)

k.txt (1,2 KB)

Witajcie.
Wracam po dłuższym czasie,
problem nadal jest… Usunąłem wysyłanie z profilu outlooka ale zapycha mi dalej skrzynkę…
popatrzcie:
screen

Problem jest tylko i wyłącznie po skonfigurowaniu go na tym jednym konkretnym komputerze.
Proszę o jakieś rady.

Dzięki
Pozdrawiam

Przeskanuj system z pendriva za pomocą Kaspersky Rescue Disk 18 https://support.kaspersky.com/pl/viruses/krd18