Komputer sam się włącza podczas zamykania systemu


(maniek8902) #1

Kochani mam od pewnego czasu problem z zamknięciem systemu operacyjnego window 7 x64 , a dokładniej wygląda to tak zamykam system,system się zamyka a po 2 sekundach restartuje się i ponownie się uruchamia.Podejrzewałem walnięty dysk ale niestety to nie dysk,położyłem świeży system na nowym dysku i nadal to samo.Ramy przetestowane i są w 100% sprawne,wirusy odpadają świeży system skanowany Norton Internet Security i Malwarebytes Anti-Malware nic nie znaleziono,co dziwne gdy system się zamyka i ponownie zaczyna się uruchamiać i w tym momęcie nacisnę zamykanie systemu na obudowie komputera to system się zamknię i w taki sposób jestem zmuszony zamykać mój system,nadmieniam iż windows pracuje bardzo stabilnie i nic się z nim nie dzieje , żadnych zawieszeń,praca jest stabilna i płynna.Przy obciążeniu procesora też nic się nie dzieje,jedyny mankament to zamykanie systemu.Proszę o pomoc może miał ktoś kiedyś taki problem i wie jak to rozwiązać,a zapomniałem jeszcze o jednej sprawie gdy wyeliminowałem dysk,ramy to zresetowałem bios zworką i przywruciłem ustawienia fabryczne ale to wniczym nie przeszkodziło bo jak wspomniałem system jest bardzo stabilny,ja podejrzewam że coś walneło na płycie głównej ale nie jestem pewien.Czekam na wasze opinie i pomoc.Dziękuję.


(ybu) #2

Może te linki Ci pomogą


(Toxicblue86) #3

Masz szczęście, wprowadzę Cie na trop do rozwiązania. Taki sam problem u ojca w kompie miałem. Musisz pewna opcje w biosie zmienić. Nie powiem Ci dokładnie jaka bo z nim nie mieszkam. Coś w stylu power off after fail. Na pewno w opcjach zasilania. Musisz dac disabled wtedy.


(maniek8902) #4

No niestety to nic nie pomogło mi ale dziękuję.

-- Dodane 22.11.2012 (Cz) 20:06 --

Proszę Cię jeśli to możliwe dowiedz się dokładnie bardzo mi na tym zależy może w końcu ty mi pomożesz i uporam się z tym problemem


(Toxicblue86) #5

Sprawdź tez tą opcje co Ci podałem czy jest w zakładce power management setup albo to acpi support ustaw na enabled i Acpi suspend type na s1 albo s1+s3. Jestem przekonany ze to wina biosu. Do dzieła.


(maniek8902) #6

acpi mam na enbled i type na s1 zmieniłem na s3 ale to nie pomogło :?


(Bogdan_G) #7

Może masz zaznaczone we właściwościach Komputer < Uruchamianie i odzyskiwanie > zaznaczoną opcję > Automatycznie uruchom ponownie? Ja skracając wyłączanie komputera pewnym wpisem w reg, nie dałem najmniejszej wartości, żeby to się działo nie za prędko, żeby windows spokojnie zamykał programy, bo zdarzało się, że wyświetlało: system nie został prawidłowo zamknięty. Ciut wydłużyłem zamykanie i jest spoko od dłuższego czasu.


(maniek8902) #8

Komputer < Uruchamianie i odzyskiwanie > zaznaczoną opcję > Automatycznie uruchom ponownie mam tę opcję odznaczoną i nadal to samo.


(Piotrkijak) #9

Masz kolego prawdopodobnie zasilacz do wymiany. Weź miernik i pomierz mu napięcia 5,12,3.3V oraz 5VSB.


(Wszechstronny) #10

Po zmianie platformy borykałem się przez kilka godzin z problemem restartu zamiast wyłączenia i Windows 7. Przewaliłem cały internet, to co znalazłem było szukaniem igły w stogu siana, w dodatku bezskutecznym.

To co sam znalazłem, metodą prób i błędów w kwestii samodzielnego włączenia się komputera w moim wypadku, dotyczy karty sieciowej na płycie głównej.

Najpierw wyłączyłem we właściwościach urządzeń, zarządzenie energią funkcję " zezwalaj temu urządzeniu na wznawianie pracy komputera".

Jednak to nic nie dało, czy to w przypadku karty sieciowej, myszy, klawiatury.

Dopiero wejście w ustawienia zaawansowane karty sieciowej, zjechanie na sam dół gdzie znajduje się opcja " Wyłączenie i budzenie", która domyślnie jest włączona.

Po wyłączeniu tej opcji, komputer się wyłącza poprawnie, bez ponownego rozruchu.

Śmieszne jednak w tym wszystkim jest to, że nie pomagało wyjęcie kabla Internetowego z karty sieciowej.

Wszelkie ustawienia wybudzania w biosie są domyślnie wyłączone, więc o ile samemu się ich nie włączyło to tam nie ma co szukać.

Tak więc sugeruję by rzucić okiem na ta funkcję sterownika karty sieciowej.


(maniek8902) #11

Problem rozwiązany a mianowicie było cos nie tak z kartą sieciową wymiana karty za 25 zł naprawiła problem.