Komputer sam się wyłącza. Dziwny dźwięk z płyty głównej


(Ebaycom) #1

Witam Serdecznie,

Od dwóch tygodni coraz częściej wyłącza mi się komputer. Odbywa się to przy jakiejkolwiek pracy na komputerze.

Za każdym razem po wyłączeniu od razu uruchamiam komputer i oprócz standardowego dźwięku uruchomienia komputera pojawia się dziwny dźwięk z płyty głównej (ostrzegawczy).

O to link do tego dźwięku: http://www.youtube.com/watch?v=I50PEm8jI9s

Kilka dni temu pierwszy raz przy ponownym uruchomieniu komputera obraz na monitorze zaczął zanikać co 1sek. Pojawiał się i znikał coraz szybciej. Wszystko wróciło do normy jak pokazało się Menu Logowania Windowsa.

Kolejna sprawa to program antywirusowy (Kaspersky Internet Security 2009), obserwowałem przed dłuższy czas użycie procesora przy włączonym programie oraz oglądaniu filmu (BluRay lub HD) zawsze wynosi 95-100%. Co drugi film przycina się.

Użycie procesora normalna praca: http://img405.imageshack.us/img405/6722 ... progra.jpg

Użycie procesora normalna praca z włączonym antywirusem: http://img824.imageshack.us/img824/8009 ... rogram.jpg

Czujnik/napięcia/temperatury: http://img156.imageshack.us/img156/5698 ... aspers.jpg

Czujnik/napięcia/temperatury z włączonym antywirusem: http://img682.imageshack.us/img682/1849 ... spersk.jpg

Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam!

-- Dodane 18.06.2010 (Pt) 3:42 --

Maszina :slight_smile:

>>Serce: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 6000+ # 3.11 Ghz

_______________________________________________________

>>Płyta główna: NF UltraII-M2 /NF SLiII-M2 /NFII -M2

_______________________________________________________

>>Pamięć Ram: DDR2 3.25 Ghz 667Mhz PC2-5300 (667MHz) CL-5 KINGSTON

_______________________________________________________

>>Karta graficzna: Radeon™ X1950 PRO 512MB GDDR3 256bit

_______________________________________________________

>>Dysk twardy: SAMSUNG HD502HI > 500GB

_______________________________________________________

>>Napęd: DVD SAMSUNG SH-S203B

_______________________________________________________

>>Chłodzenie: COOLER MASTER

_______________________________________________________

>>Zasilacz: AMACROX WARRIOR AX450-PNF 400W

_______________________________________________________

>>Obudowa: Cooler Master ELITE BLACK 332

_______________________________________________________

>>Monitor: SAMSUNG 2693HM 26'cali

_______________________________________________________

>>Dźwięk: Głośniki 5.1 Modecom MC-5050 black 99RMS

_______________________________________________________

>>Karta Muzyczna: Creative Sound Blaster 5.1 Digital Live!

_______________________________________________________

>>Karta Sieciowa 3Com 3C996B GIGABIT

_______________________________________________________

>>Karta Sieciowa --------------------------

_______________________________________________________

>>Klawiatura: LOGITECH Media Keyboard 600

_______________________________________________________

>>Myszka: A4Tech XL-750F

_______________________________________________________


(Canaletto) #2

Może to wina czujnika, ale Everest pokazuje bardzo wysoką temperaturę płyty głównej. Sprawdź czy czasem wiatraczek na płycie nie jest odłączony. Ewentualnie spróbuj go przeczyścić. Powinno to zbić wysoką temperaturę.


(system) #3

To dźwięk błedu procesora.

Tu masz link: http://www.bioscentral.com/

Tabelka po prawej; BIOS Beep Codes:


(suchmen) #4

Czyli zapewne za mocno podkręcony albo płyta się buntuje i nie powinieneś podkręcać wcale lub o wartości bardzo niskie.


(Ebaycom) #5
  • Wiatraczek na płycie jest włączony. Chodzi tak głośno, że jest słyszalny z odległości 3m :D.

-- Dodane 22.06.2010 (Wt) 7:55 --

  • Masz rację. Przy włączaniu komputera na ekranie startowym pokazują się różne informacje:

Coś jest nie tak z prockiem :-/.

-- Dodane 22.06.2010 (Wt) 7:57 --

Procek kupiłem na allegro jakieś pół roku temu. W aukcji nie było słowa o podkręcaniu. Ja również nie zabierałem się za to dlatego, że nie mam o tym zielonego pojęcia. ?

Info o Procku z Everesta: http://img202.imageshack.us/img202/1015 ... procek.jpg


(Canaletto) #6

Uruchom ponownie komputer, wejdź do BIOS-u i przywróć domyślne ustawienia.


(Ebaycom) #7

Przywróciłem ustawienia domyślne. Komputer został ponownie uruchomiony.

ekran startowy - http://img163.imageshack.us/img163/5889 ... 244192.jpg

Ekran startowy Windowsa strasznie długo się wgrywał, postanowiłem zrobić restart.

dziwne dźwięki, brak obrazu - http://www.youtube.com/watch?v=jXMKHrpTGDE

Restarty nic nie pomagały, wyłączyłem komp. i włączyłem od nowa.

ekran startowy - http://img820.imageshack.us/img820/6802 ... 244197.jpg


(Canaletto) #8

To może spróbuj podociskać wszystkie kable, kartę graficzną i kości RAM. Może coś się obluzowało.

Jeśli to nie pomoże, wymień baterię BIOS-u na płycie głównej.


(system) #9

Te dźwięki oznaczają problem z procesorem.

Zauważyłem jeszcze coś innego

Na stronie:

http://www.dfi.com.tw/portal/CM/cmprodu ... &mode=view

Producent podaje, że płyta nie obługuje Twojego procesora przy obecnej wersji Bios-u.

Date Code 2007-07-25

Major Reasons of Change:

Fixed CPU string show wrong "Unknow CPU Type".

Jednak na zakładce:

http://www.dfi.com.tw/portal/CM/cmprodu ... &mode=view

można wyczytać, że wgranie ostatniej wersji Bios Date Code 2008-02-12 może odblokować wsparcie dla innych procesorów do AM2+ włącznie.

Bateria zasilająca płytę po kilku latach potrafi stracić napięcie , więc posłuchaj rady "Canaletto" i wymień ja na nową i załóż nowa pastę pod procesor.

Przy ustawianiu stabilnosci komputera odłącz zasilanie od napędów i urządzeń. Pozostaw tylko jedną kośc pamięci w slocie najbliższym do procesora

i podpięty monitor do karty graficznej.


(Ebaycom) #10

Dzięki za odpowiedzi.

Jaką baterie kupić ?. Znalazłem na allegro tylko dwie.

http://allegro.pl/item1092626044_bateri ... _bios.html

http://allegro.pl/item1096247916_bateri ... _bios.html

-- Dodane 29.06.2010 (Wt) 21:41 --

Kupiłem pastę i położyłem na procka. Wymieniłem baterie na mało używaną ( z drugiego kompa dopóki nie przyjdzie nowa ).

O to informacje z ekranu startowego po uruchomieniu komputera:

Po wgraniu BIOSA:


(system) #11

Wygląda na to, że wszystko gra.

Gratuluję!