Komputer sam się wyłącza

Mój problem z laptopem polega na tym, że po dłuższym użytkowaniu lub po wchodzeniu na strony, które wymagają większej pracy, np. kiedy chcę obejrzeć film on-line, wyłącza się. Zanim się wyłączy zaczyna głośniej pracować i się nagrzewa.

Będę wdzięczna za pomoc.

Zacznij od przeczyszczenia go od kurzu bo wygląda tak jakby się procesor po prostu mocno grzał:)

(odpal go bez baterii to wtedy dostaje troszkę mniej ciepła :slight_smile: )

Wygląda na to, ze laptop ci się przegrzewa, i po przekroczeniu pewnej temperatury zaskakuje zabezpieczenie wyłączające ci laptopa (aby wysoka temperatura nie spowodowała żadnych uszkodzeń).

Zainstaluj sobie jakiś program monitorujący temperatury np HWMonitor. Sprawdź temperatury jakie masz w idle oraz w stresie i je podaj.

Sprawę może poprawić przeczyszczenie układu chłodzenia laptopa oraz wymiana pasty termoprzewodzącej.

Ewidentnie lapek do czyszczenia sie nadaje nic nie poradzisz a jaki model lapka?

Mam Sony VAIO

Zainstalowałam HWMonitor i temperatury to:

Hardware monitor ACPI

Temperature 0 76°C (168°F) [0xDA4] (TZ00)

Temperature 1 76°C (168°F) [0xDA4] (TZ01)

Hardware monitor NVIDIA I/O

Temperature 0 69°C (156°F) [0x45] (TMPIN0)

Hardware monitor Battery

Capacity 0 50610 mWh [0xC5B2] (Designed Capacity)

Capacity 1 36530 mWh [0x8EB2] (Full Charge Capacity)

Capacity 2 35940 mWh [0x8C64] (Current Capacity)

Level 0 28 pc [0x48] (Wear Level)

Level 1 98 pc [0x62] (Charge Level)

Temperatury są zdecydowanie za wyysokie. Jeżeli laptop jest na gwarancji oddaj go do przeczyszenia w ramach gwarancji. Jeżeli jej nie posiadasz skorzystaj z serwisu bądź jeżeli potrafisz wyczyść go sama.

Pozdrawiam