Witam, jakiś czas temu, około 2 miesiące temu odkupiłem komputer od znajomego.
Podaj koniecznie model zasilacza; wrzuć też raport z Crystal DiskInfo (http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html).
Wyczyść radiator i wymień pastę na procesorze
To chyba oddam to do jakiegoś informatyka, bo ja zielony w tym, dzięki.
Ps
Zasilacz:
raport z crystal diskinfo - powiedz mi który mam dokładnie zrobić gdy mam już ten program, bo jak dałem opcje “pełny” czy jakoś tak to trwało to z 10 min i przy zdarzeniach z dziennika stalo i stalo
Wrzuć chociaż zrzut ekranu z tego co się pojawia i czy są jakieś błędy. Co do zasilacza - bomba z opóźnionym zapłonem. Zepsuje się i jak już się zepsuje, to ostatnim “pikiem” pociągnie za sobą pozostałe elementy.
Czyli zasilacz wymienić?
a screeny masz takie, nie wiem czy o to chodzilo.
Na którym dysku jest zaintalowany system operacyjny? Na tym 500GB, czy 1500GB? Ten 1.5TB umiera i lepiej żebyś miał kopię ważnych danych.
Dysk D mowi mi ze mam tam 750 gb lacznej pamieci, mimo ze program ten mowi ze ma on 1.5 tb, nie wazne
zajete mam tam pare gb nic nie znaczacych rzeczy.
Edit: A więc wyłączać się może przez ferelny zasilacz, radiator oraz starą pastę?
Dysk ten z obrazka po prawej ma w rzeczywistośći 1.5TB (~1500GB) pojemności i tylko jedną partycję (litera D) - połowę wielkości. Są dwie możliwości:
Pobrałem ten program, co dokładnie mam kliknąć?
Pierwsza sekcja (Computer) i tam ostatnia opcja “Sensor”. Daj zrzut ekranu.
Jeżeli Twój procesor bez obciążenia (gry, czy w tle nie renderujesz 12 części “Terminatora” ma 80oC, to jest wyjątkowo coś nie tak z chłodzeniem. Otwórz z ciekawości obudowę i zobacz, czy wiatrak się kręci. Jak się kręci to radiator nie styka dobrze z procesorem, lub jak wspomiano wyschła lub jej nie ma pasta termpoprzewodząca. Jeszcze takie pytania:
Wiatrak sie kreci, z komputera leci chlodne powietrze.
Czy problemem moze byc brak jednej strony obudowy? Tzn mam ją, ale wygiela mi sie przy transporcie i nie chciala się wpiąć.
Kurzu jest trochę, jutro wszystko wyczyszczę.
Korzystam z epapierosa, papierosów nie palę, choć od czasu do czasu ktoś przy nim zapali.
Małe prawdopodobieństwo aby każdy rdzeń miał dokładnie tyle samo czyli 80 stopni. Sprawdź innym programem np: Hwmonitor lub real temp.
Biegusem do serwisu Powiedz, że temperatura procesora jest powyżej 80oC i poproś o wymianę pasty termoprzewodzącej, albo najlepiej całego radiatora i wentylatora. Wstępnie zostaw ten zasilacz, chociaż to nie jest zbyt ciekawa konstrukcja.
Przeczyscilem odkurzaczem.
Temperatury procesora to od 16 do 22 stopni teraz:)
A taki był niby czysty Potestuj, może będzie działać. Pamiętaj o tym dysku D, że nie jest to pewne urządzenie w Twoim komputerze i nie trzymaj tam nic newralgicznego.
Nie mam pojecia, maksymalna temperatura do tej pory to 44 stopnie, od godziny sie nie wylaczyl czyli to dobry znak. Z tym dyskiem D, to tylko wymiana, prawda?