Komputer sam się wyłącza

Witam.
Od pewnego czasu mam taki problem, że po ok 1h pracy w przeglądarce na komputerze lub ok 40 minut grania w gry komputer sam się wyłącza, podczas wyłączania jest takie dziwne piknięcie. Dodam też, że jak już się wyłączy to nie da się go zrestartować i trzeba go odłączyć od prądu i włączyć spowrotem, ale wtedy nie zdąża się włączyć do końca, wyłączając się podczas ładowania, znowu z piknięciem. Dopiero po wyłączeniu go i odczekaniu ok 45 minut można go włączyć spowrotem, lecz znowu po 0,5-1h pracy się wyłącza.
Procesor Intel ® Core ™ 2 Quad CPU
Karta AMD Radeon HD 5700 Series
RAM 4GB
Temperatury z programu HD Monitor
Stan spoczynku procesor 45 Karta 60
Prdegladarka procesor 55 karta 80
Gra procesor 60-70 procesor 90-110

dodam że komputer był niedawno dokładnie czyszczony, radiatory bez kurzu, jednak zaobserwowałem ze wiatrak od karty graficznej kręci się jakby chciał a nie mógł, tj kręci się przez ułamek sekundy i przestaje, sprawdziłem jego aktywność w programie AMD cobtrol center to wyniosła ona 4%,zmiana szybkości nic nie dawała

Zmień kartę graficzną na inną i wtedy sprawdź.

średnio mam możliwość zmiany karty, nie śpię na pieniądzach

Raczej nie karta, lepiej powiedz jaki zasilacz i od ilu lat oraz…

Co dobija do 110 stopni?!

Inaczej tego nie sprawdzisz. Chodziło mi o czasową zmianę (na czas sprawdzenia) a nie o kupowanie nowej karty…

oj wdarł mi się błąd, karta dobija do 110 stopni, a zasilacz to chodzi o kabel czy to wewnątrz komputera?

Sprawdź co to za dokłądnie karta. Taka Twoja nie istnieje, znaczy to była integra HD 5700, a karty zewnętrzne np. 5750 czy 5770.

Tak 100 to za gorąco.

Tak zasilacz w środku marka i moc, zgaduję, że “on od zawsze był” ?

tak, był od zawsze, a co do karty to mogę dać to jedynie

Ok, już wiem, był taki model, u ruskich znalazłem. :slight_smile:https://festima.ru/docs/257321876/allrussia/videokarta-sapphire-radeon-hd-5700-1gb

Na poczatek ostrożnie wyjmij karte i przełącz monitor do integry w płycie. Zobacz czy w internecie bezie stabilnie, gier nawet nie odpalaj. :wink:

Stopni?
Jeszcze jakieś wątpliwości czemu się wyłącza?