Komputer samodzielnie się włącza i wyłącza

Grałem sobie w grę i nagle komputer się zaciął. Ekran się zaciął i nic się nie działo, wyłączyłem wtedy komputer ręcznie przez przycisk i od tego momentu komputer sam się włącza i po sekundzie wyłącza, światła się świecą, wiatraki kręcą itd. Nawet po odpięciu kabla od zasilacza po ponownym wpięciu go sam się włącza i wyłącza, nawet go po wpięciu nie ruszałem, a sam się włączył.

1 polubienie

Okej, to sprawa wygląda tak, że komputer naprawiony. Problemem była pamięć ram. Mam gotowca i do niego dokupiłem 8gb pamięci ram, od tego momentu co jakiś czas bez powodu wyłączał mi się i automatycznie włączał komputer. Nagle w dniu dzisiejszym wywaliło mi cały komputer. Po odłączeniu pamięci ram i zostawieniu tej domyślnej wszystko działa. Teraz takie pytanie, da się jakoś to naprawić, by tamta pamięć ram też mogła być w komputerze, czy niestety muszę korzystać z komputera bez niej?

Podaj specyfikację komputera, w tym dokładne modele obu modułów pamięci RAM.

Wsadź „wadliwą” pamięć do slotu, gdzie masz tą działającą.

Jak podziała kilka dni to wadliwy pewnie jest tylko slot/bank. Wtedy można kombinować z czyszczeniem (np. pędzelkiem z dużych okruchów i kurzu, zaschnięty brud czasem wodą destylowaną a potem alkoholem) lub naprawą (np. przelutowanie banku gdy jest tańsze od nowej płyty głównej).

Jak są tylko 2 sloty to trochę lipa, bo nie przetestujesz czy wystarczy zrezygnować z dual channelingu - wtedy zostaje ocena czy idzie dobrać lepszą pamięć RAM (do jednej z dwóch posiadanych).