Od jakiegoś czasu mój komputer sam się wyłącza. Raz po 2 godzinach po włączeniu go, raz po więcej, a raz nawet tego problemu nie mam. Sprawdziłem w podglądzie zdarzeń i dostałem taki błąd, wie ktoś o co chodzi?
Tego typu problemy występują przy usterkach sprzętowych. Zacząłbym od:
- Upewnienia się, że się nie przegrzewa. Jakieś programy monitorujące + przeczyszczenie kurzu i sprawdzenie, czy wiatraki się kręcą. Czy przed wyłączaniem się robiłeś jakieś obciążające rzeczy, np. gry?
- Problemy z RAM. Trzeba pobrać Memtest86 Free z ich strony, zgodnie z instrukcją nagrać na USB i przetestować RAM.
- Problemy z zasilaczem lub po prostu nieodpowiedni zasilacz do sprzętu (za słaby). Znowu pytanie czy wyłączenia są przy obciążeniu, czy losowo.
- Cokolwiek innego… Innego sposobu niż eliminacja tu nie ma, ale 3 powyższe są najbardziej prawdopodobne.
Właśnie nie, nie raz mi wyłączyło komputer, gdy oglądałem tylko filmy. A problemy z tym zaczęły mi się pojawiać odkąd dodałem drugą pamięć ram 8gb.
To dosyć istotna informacja. Generalnie pamięć RAM powinno się kupować w kompletach, a nie dokładać.
O jakiej pamięci mówimy i na jakich zegarach chodzi?
Obydwa ramy chodzą na 2666mhz ddr4 i jeśli to coś zmienia, to mam je w slotach 1 i 3. Jeśli chodzi o modele, to nie pamiętam, ale na pewno to dwa różne modele.
Możesz spróbować obniżyć taktowanie do 2133, ewentualnie dać do slotów 1 i 2, żeby nie chodziły w dual channel.
Najlepiej jednak sprzedać i kupić fabryczny komplet 2x8, nawet używany. Do tego sprawdzić, czy jest na liście wspieranych przez płytę główną.