Komputer się crashuje po włączeniu XMP

Cześć. Podkręciłem ryzena 5 2600 na 4,1GHz z ustawionym napięciem override 1.2875V (loadline calibration mode 4, wyłączyłem opcje AMD Cool ‘n’ Quiet i SVM Mode w biosie). Testowałem w Prime95 godzinę i bez problemu przeszedł. Podkręcałem procka z wyłączonym profilem XMP, bo sporo youtuberów typu black, lipton itp polecali tak robić. Teraz jak chcę sprawdzać działanie z włączonym XMP to freezuje mi komputer po około 2 minutach grania. Problem nie występuje oczywiście jak wyłącze XMP. O co może tu chodzić?

O to, że nie masz 100% gwarancji, że XMP zadziała z każdymi pamięciami.

Na stockowych ustawieniach procesora działa bez zarzutów

Cóż, wygląda na to, że “przekręciłeś”. Zjedź z częstotliwością CPU o 100MHz i próbuj dalej.

Lub podnieś napięcie na CPU o 0.05.

W sumie zapas jeszcze jest :slight_smile:

Dobrze, że ja nie wiedziałem, że najpierw powinno się podkręcać procesor, a później pamięci, bo męczyłbym się tak jak ty :wink:

W takim wypadku musisz pożegnać się z XMP i pozostawić ten profil wyłączony. Albo wymienić pamięć RAM na kompatybilną z XMP.

Pierwsze co zrobiłem to ustawiłem XMP, dopiero potem wziąłem się za kręcenie proca :wink:

A wracając do Ryzenów… Poznański Budżet Obywatelski robi robotę i manualne OC zostawiam fanatykom numerków :rofl:

Testowałeś na jakimś benchmarku, czy PBO daje zbliżone efekty wydajnościowe do ręcznego OC?

W przypadku mojego 3600 różnica to całe 100MHz. Puszczę mu test blendera i za godzinę jestem :slight_smile:

Edit:

4200 MHz - 55m 31s:

4150 MHz - 57m 12s:

PBO - 61m 21s:

Sześć testów Blendera i 6 minut różnicy pomiędzy manualnym OC a PBO. Na minus dla PBO: taktowanie rdzeni, różne dla każdego rdzenia i “falujące” w zależności od temperatury (przy manualnym OC mam stałe 4,2/4,15GHz na wszystkich rdzeniach); na plus: temperatury są sporo niższe (w przypadku Prime95 nawet o 20 stopni) oraz niższy pobór mocy i niższe napięcie. Na marginesie dodam, że na 4,2GHz procek nie przechodzi P95 - za gorąco :wink:

Niezły wynik, jak za taką wygodę, jeden przełącznik i OC zrobione.

Na stock jest 65m 12s. Czyli PBO jest mniej więcej w połowie pomiędzy domyślnymi ustawieniami a ręcznym OC.

W zasadzie 5% wydajności procka za free. To powinno być włączone domyślnie.

Przy czym PBO nie jest gwarantowane. Jak jest za ciepło, wtedy procek nie będzie boostować (przy ręcznym OC tego nie ma, najwyżej będzie jechać nonstop na 80+°C). Dlatego warto rozważyć zakup dobrego chłodzenia, żeby zapewnić sobie jak najwyższe taktowanie :slight_smile:

A w dobre sloty te pamięci są włożone?
Miałem problemy z XMP jak wstawiłem RAM w slot 2 i 4, mimo że trzeba było najpierw zapełnić 1 i 3. Ale celowo tam wstawiłem, bo wkrótce dokładałem kolejne.

Ot i cała “Magia” platformy AMD… :face_vomiting:

… czyli jaka magia?
Bez OC działało, uzytkownik przegiął i niedziała. :wink:

Skąd takie negatywne nastawienie? Kolega z niebieskiego obozu?