Komputer się czasem tnie


(ak47yoyo) #1

Z góry dziękuję za każdą radę i przepraszam że aż tyle napisałem, ale starałem się opisać problem jak najdokładniej by jak najwięcej dało się wykluczyć na wstępie.

Komputer się czasem tnie lub zawiesza przy "większym" obciążeniu. ( wcześniej przy takim samym obciążeniu działał sprawnie )

Laptop Dell XPS M1730

Dysk: 7200 obr./min ( nowy )

System: Win7 Pro

Najnowsze sterowniki nvidia

Laptop przeczyszczony w środku z kurzu ( wiatraki itp. ), wymienione pasty na procesorze i karcie graficznej.

Postawiony system od nowa. ( przed postawieniem było to samo i myślałem, że może format pomoże )

Najczęściej to się dzieje np. jak korzystam z YT oraz czegoś jeszcze ( tnie się muzyka z YT -mam łącze 30Mbit/s więc to też nie wina netu( połączenie przez kabel z modemem ) lub używam bestplayera i przeglądam strony równocześnie. Ponieważ teledyski działają dobrze to raczej nie wtyczka flash i chyba nie codecki skoro filmy też się wyświetlają.

Problem jest taki, że do tego laptopa Dell nie wypuścił sterowników pod Win7 i korzystam ze sterowników ze strony Della dla Visty - jednak korzsytam z nich od dawna i wcześniej tego nie było. Zastanawiam się czy czegoś nie pominąłem - jakiegoś sterownika, tylko czy jest jakaś możliwość bym to sprawdzić że tak powiem - masowo? W jednym programie?

W menadżerze urządzeń mam kilka "żółtych wykrzykników" ( Lokalizacja: Magistrala PCI 5, urządzenie 1, funkcja 2 itp ) z "podstawowe urządzenie systemowe" ale jak kliknę "aktualizuj..." i "wyszukaj automatycznie zaktualizowane oprogramowanie" to nic nie znajduje.

Bardzo proszę o pomoc - jak mam się zabrać za rozwiązanie problemu?

W ogóle może powinienem użyć jakiegoś programu benchmarkowego by sprawdzić gdzie kuleje mój komp?

EDIT: hmmmm jest jeszcze możliwość, że to Eset Smart Security 5 jest nadgorliwy, ktoś miał taki problem? ( wcześniej miałem poprzednią wersję )


(msb156) #2

ściągnij aide64 w zakładce tools "system stability ..." wybierz i zrób test temperatury podzespołów tak na 15 min.


(ak47yoyo) #3

ok, zaraz to ogarnę, jeśli chodzi o temp ze speccy:

CPU

Intel Mobile Core 2 Duo @ 2.50GHz 29 °C

Technologia Penryn 45nm

RAM

4,00 GB 2-Kanałowy DDR2 @ 332MHz (5-5-5-15)

Płyta Główna

Dell Inc. 0KX412 (Microprocessor) 36 °C

Grafika

Rodzajowy monitor PnP (1920x1200@59Hz)

256MBGeForce 8700M GT (Dell) 70 °C

Dyski Twarde

466GB Western Digital WDC WD5000BPKT-00PK4T0 ATA Device (SATA) 31 °C

Napędy Optyczne

ZOV F49QBGTYV4 SCSI CdRom Device

TSSTcorp DVD+-RW TS-L632H ATA Device

Audio

Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio

EDIT:

jeśli chodzi o menedżera zadań:

http://postimage.org/image/vjjaci7jl/

otwarte dwa okna YT i kilka innych, film przez betstplayera i wyrzuciłem Eseta - wsadziłęm Kaspersky antivir

EDIT2:

stability test:

http://postimage.org/image/4c1dmsfuv/

-- Dodane 30.10.2012 (Wt) 15:28 --

edit


(msb156) #4

a jak grasz w gry to też tnie? być może to wina karty graficznej, miałem kiedyś podobny problem zmieniłem karte graficzna i problem zniknął.

albo może jeszcze antywirus przycina przy skanowaniu odinstaluj go lub zainstaluj avire free


(ak47yoyo) #5

Jak gram w sc2 to nie tnie poza jakimś dużym obciążeniem. ( dużo jednostek, late game )

Eseta wywaliłem.

Nadal jest to samo - głównie przy flashplayer. ( prawie zawsze słucham muzyki przez YT )

Przeszedłem na mozille bo jest troszkę lepiej. ( z chome )


(msb156) #6

to może wyłącz html5 w yt http://www.youtube.com/html5


(ak47yoyo) #7

wyłączyłem, nadal to samo :frowning:


(msb156) #8

spróbuj może jeszcze ściągnąć ten pak ze sterownikami DriverPack Solution 12.3 Full

http://drp.su/download.htm

i zainstaluj wyszukane sterowniki każdy po kolei (nie wszystkie naraz).


(ak47yoyo) #9

Dzięki, program fajny, poinstalowałem, ale nie pomogło. :confused:


(Bogdan_G) #10

A może to sprawa tych przeglądarek? http://mozillapl.org/forum/viewtopic.ph ... 4&start=80


(ak47yoyo) #11

Zmieniłem tą opcję wcześniej, nic nie dało. :confused: