Witam teraz mam inny problem ktorym sie mecze parę dni mam laptopa acer aspire e1-530 i jak nic np nie robię przy komputerze to sie wszystko freezuje nie mogę kliknac menu start itd nawet gdy przegladam internet albo inne aplikacje to sie wszystko freezuje a wszystko wraca do normalnosci po paru minutach a jak znowu minie pare minut to znoeu sie freezuje. Instalacja na czysto nic nie dala
Stary model, pewnie kilka lat służy?
Jak możesz, to dysk do innego komputera podepnij, jak nie live cd / tryb awaryjny i test HDTune, stan dysku + wykres prędkości.
Znaczy pokaż po prostu smarta może na początek. Jeśli to dysk, to na pewno odnotował te problematyczne sektory.
no mam go juz z hmm takie 4-6 lat
mam sprawdzic Hdtune?
oj do innego kompa nie wepne 
a jak mam tu dodac obrazy z hdtune
Nie pisz postów jeden pod drugim, tylko edytuj.
Sciagnij hd tune, a wykini print screen i wrzucaj do postu lub sam ocen
jak wykres wyjdzie jak lekko pochyla gorka, to ok, jak gory doliny i inne szalenstwa to dysk.
Tak, i pewnie rezultat sumaryczny by “dysk OK”? Na szybko ewidentnej winy dysku nie ma, choć szybki to on nie jest i dostęp do danych może być spowolniony (u mnie przy otwartym windzie, tuzinie stron i aplikacji mielących, to sa w granicach 200->100). Dałbyś radę uruchomić monitor zasobów i zobaczyć co przy freezie się zapełnia? Można też innym programie poszukać winnych. Czy jakieś prawidłowości zauważyłeś? Bo mi to wygląda na zapchanie zasobów systemu. Najpewniej ram, ale to nie trwałoby kilku minut no chyba, ze jednak plik wymiany się dusi, to wtedy RAM/SSD… PS. Tam na pokładzie masz 4 GB RAM i Intel Pentium 2117U @ 1.80GHz?
tak ma 4gb i ten procesor co wymienileś a wiesz moze jak uruchomic ten monitor zasobów bo jestem troche zielony w tych sprawach
a czej mam wlaczony monitor zasobów wysle ss
Bardziej chodziło o przegląd, tam by było wszystko. Zostaw sobie i pochodź trochę jak zawsze, przełącz i rzuć okiem jak i na czym obciążenia. Osobiście bym stawiał, że problem zaczyna się nie przy 1 karcie, ale przy otwarciu kilku stron lub jak w tle masz inne programy?
Hej,
Przede wszystkim wyłącz w harmonogramie okresową defragmentację dysku. Jak to zrobić?
Dodatkowo odinstaluj na próbę Avasta i sprawdź, czy sytuacja się nie poprawi.
Pozdrawiam,
Dimatheus