Komputer się nie chce włączyć


(Mihai) #1

Witam

Dziś Popołudniu doszła mi płyta z procesorem i ramami, no i następnie zacząłem składać podzespoły do komputera.

Po złożeniu i podłączeniu wszystkiego włączyłem komputer i przed pojawieniem się załadowania Windowsa automatycznie się resetuje, i w kolko macieja to samo :frowning:

Procesor: PROCESOR DUAL-CORE E5200 2,5 GHz

Płyta: GIGABYTE GA-EG31M-S2

Pamiec: RAM 2X 1GB PC2 5300 DIMM

Zasilacz: Nowy ATX WHITENERGY 400W w.2.2 wen.120mm

Proszę o pomoc :slight_smile:


(Villy) #2

wgraj system na nowo, jak rozumiem dysk z systemem dopiąłes ze starego


(Mihai) #3

tak dopiąłem ze starego, na tym dysku(Seagate Barracuda SATA 500GB) jest wgrany Windows xp sp3

Próbowałem zainstalowac Windowsa 7 Ultimate ale nie czyta mi płyty w biose ustawiłem żeby płyta była pierwsza do odczytania


(Villy) #4

może płyta padnięta? spróbuj nagrać ponownie


(Marcin1025) #5

zasilacz z czarnej listy kupiłeś tak na marginesie


(ra-v) #6

Zwykle przed zmianami ściąga się sterowniki do nowych podzespołów z internetu, a potem po wymianie sprzętu startuje się Windowsa z trybu awaryjnego bez obłsługi sieci. Instaluje się sterowniki i startuje na nowo. Ja zmieniałem tak kompa z Della P4 z płytą i grafiką Intela na składaka C2D na płycie i grafice ASUS - problemów poza dźwiękiem nie ma (komputer biurowy, płyta ASUS to padło więc mi wszystko jedno czy jest czy nie).

Nie wiesz gdzie ustawić? Jaki BIOS?

Gdyby Ci się udało znaleźć to odpal Linux LiveCD jakiś i zobacz czy śmiga wszystko.

No na marginesie - bo mój z czarnej listy chodzi 8 lat. I chyba innych nie miałem w domu (Poza tym w Compaqach), więc raczej nie ma związku z tym problemem.


(Mihai) #7

Dziekuje za pomoc :smiley:

po pierwsze okazało się że płytka była źle nagrana,

po drugie musiałem zrobić formata na starej płycie głównej i zacząć instalacje Windows 7 na tej starej płycie,

a po trzecie dokończyć instalacje na nowej płycie głównej

Pozdrawiam :slight_smile: (temat do zamknięcia)