Nie powinno się używać na raz dwóch antywirusów. Ale skoro norton się zainstalował i rozpoczął skanowanie to nie powinien być winowajcą problemów z komputerem. Piszę “nie powinien” bo mimo wszystko - wszystko się może zdarzyć.
Zacznijmy od początku. Napisz dokładnie co się wyświetla podczas próby uruchomienia komputera i w którym momencie się zatrzymuje.
klawiatura PS2 czy USB?
Pierwsze co zrób jak już uporasz się z komputerem to usuń jednego antywirusa.
Jeśli to WinXP to możesz wejść przez msconfig : (w innych systemach sprawa wygląda podobnie)
Przy próbie logowania ukażą się dwa profile - Administrator oraz Twoje konto. Wybierasz swoje.
Jeśli nadal się upierasz na wejście za pomocą “eFów” to wypróbuj F5 lub inne. Najlepiej zacznij naciskać od samego włączenia komputera aby nie przegapić odpowiedniego na to momentu.
Tutaj piszą o rozwiązaniu problemu przez wejście na konsolę odzyskiwania windows (Recovery Console) przez dysk startowy WIndows potem skasowania tego pliku o którym mowa w ostatniej linijce…
no tak ale tu wszędzie potrzebna jest płyta windowsa. a ja mieszkam poza Polską i zwszystkie płytki instalacyjne mam u siebie. a komputer jest u rodziców w Polsce. płytkę windowsa mogę przywieźc dopiero na święta. czy faktycznie można zrobic to jedynie przy użyciu tej płyty?
Znajomi, koledzy, koleżanki (może ktoś z jakiegoś forum polonijnego?), może oni mają tę odpowiednią wersję WIndowsa - key i tak masz na naklejce.
Niech rodzice wyślą Ci tę płytkę jutro priorytetem poleconym. Do środy/czwartku ją otrzymasz do domu (tydzień temu wysyłałem komuś coś niedużego tym sposobem do Anglii i tyle gdzieś szła ta przesyłka).
A zamiast bawić się w przywracanie, gdyż nigdy nie wiadomo, co się może dalej dziać, mogłabyś pokusić się po zdobyciu płytki o ponowną instalację. Wiem, że z pewnością masz jakieś ważne pliki na kompie, dlatego też już wyjaśniam, co robić, by je odzyskać. Jeśli miałabyś możliwość pobrania i nagrania na płytkę CD dowolnej dystrybucji Linuksa (polecam Ubuntu), tak, aby uruchomić system z LiveCD i skopiować ważne pliki, które potrzebujesz np. na pendrive, to byłoby fajnie.
Potem normalnie odpalasz kompa z płyty CD z Windowsem i wykonujesz cały proces ponownej instalacji systemu wraz z formatowaniem partycji systemowej.