Komputer się nie uruchamia gdy podępne dysk i cd rom


(Gradel4) #1

Witam. Został mi przysłany drugi komp z Polski. Podłączyłem włączam, nie uruchamia się, pokazują się dane PC, potem jakaś informacja i komp sie resetuje. Podpiałem inny dysk, nie pomogło. Sprobowałem pokombinować z taśma. Okazuje się że gdy mam podpięty dysk i cd rom na tej samej taśmie komp się nie włącza. Po odpięciu z taśmy cd-romu komp się uruchomił. Kupiłem nową taśme, podpiąłem cd rom i dysk i znów ten sam problem. Czego to może być wina ? Pozdrawiam


(Lukaszk 89) #2

Na sam początek:

Podaj napięcia z BIOSu.Markę i moc zasilacza.


(Łukash) #3

Zworki prawidłowo ustawione w obydwu urządzeniach ?


(system) #4

Tak i cenę zestawu :smiley:

Sprawdź zworki na Hdd ma być master a na cd slave . Z tym że jest jeszcze taka opcja :

1) za słaby zasilacz lub uszkodzone któreś urządzenie cd lub hdd można sprawdzić wpinając najpierw dysk jeżeli wszystko oki to dołącz cd oczywiście wcześniej ustaw prawidłowo zworki na cd romie i na dysku twardym.


(Gradel4) #5

Witam.

Przepraszam że tak późno odpowiadam ale problemy z internetem miałem.

Zasilacz mam PC Power Supply take me 400

http://obrazki.elektroda.net/83_1227977681.jpg - dokładniej ten. Wydaje mi się że raczej on nie uciąga. Ale przed zmianą wole być pewien przed kupnem nowego. Nie mogę na nim znaleźć mocy, po prostu nie pisze


(system) #6

Ten zasilacz to syf, kup fortrona 350W na allegro, jak najszybciej chyba że chcesz się pożegnać z komputerem.


(Lukaszk 89) #7

(Aleksander Meller) #8

@womperm

Nie gadaj od rzeczy. Zasilacz jest wystarczający.

@topic

Najprawdopodobniej problem leży w zworkach tak jak kolega napisał pierwszy dysk musi być ustawiony na Master inne urządzenia na Slave


(Tompyk) #9

Podaj jakiej marki masz jeszcze dysk