Komputer się nie uruchamia, głośniczek nie pipczy

Witam

Kumpel przyniósł mi komputer do naprawy. Problem polega na tym że nie chce odpalić. Uruchamia się (wiatraczki pracują) ale nic na ekranie się nie pokazuje. Przeczyściłem go od stóp do głów, dałem nową pastę termoprzewodzącą na procek. Wszystko ładnie poskładałem. Uruchamiam i dalej to samo. Zamieniłem kartę graficzną (może ona była zła) i to samo. Wymieniłem pamięć (może to ona była problemem) i nadal bez skutku. Więc podłączyłem głośniczek aby odczytać w czym problem a on nie wydaje żadnych dźwięków.

Konfiguracja:

Karta graficzna GF MX 440 AGP x8 128/128

Płyta główna: ASUS A7V8X-X

Procesor: AMD Duron 800 Mhz

Pamięć: 256 (nie pamiętam furmy) DDR

HDD: Samsung 20 GB

Zasilacz: 300 W

Nagrywarka CD Lite-on

Stacja dyskietek

Co robić? Co może być uszkodzone?

Zresetowałeś BIOS?

Wyczyściłeś pamięć?

Tak

Jaką pamięć? RAM? Ona czyści się sama po wyłączeniu kompa :smiley: chyba że chodzi ci o jakąś inną

sprawdż kondensatory elektrolityczne na płycie gł i w zasilaczu

http://en.wikipedia.org/wiki/Bad_capacitors

http://www.edw.com.pl/index.php?module= … =151&meid=

Chodzi mi o RAM tylko o to czy ją wyczyściłeś jakaś szmatką? :stuck_out_tongue:

Na płycie głównej wszystkie wporządku, w zasilaczu jak mnie pamięć nie myli też.

Aaa to było trzeba od razu :smiley: oczywiście :stuck_out_tongue:

Złączono Posta : 26.06.2007 (Wto) 16:17

Może spalił się procek albo bios padł kompletnie? Jak myślicie?

Wygląda na walnięty procesor. Nie śmierdzi? :slight_smile: Nie ma wygiętych pinów? Dobrze jest włożony do socketu?

Nic nie czuć żeby coś się przepaliło a piny są w porządku, procesor jest odpowiednio włożony (w końcu inaczej się nie da).

Ale jeśli miał by być to procesor to chyba głośniczek systemowy bo coś tam pipkał a tu nic…

A w jaki sposób resetowałeś BIOS ? Zworką ? Jeżeli zworką, to spróbuj wyjąć baterię z płyty głównej na ok. 35 minut, następnie włóż z powrotem i uruchom komputer.

To nic nie daje, jednak padł procek. Bo bios tak sam z siebie aż tak nie padnie. A procesor był bez przerwy podkręcony z 800 Mhz na 1 Ghz