Komputer się nie uruchamia pali się tylko zielona dioda

witam!
z góry dziękuję za odpowiedzi
komputer się nie uruchamia.
pali się tylko zielona dioda.
czarwona pali się na chwilę przy uruchomieniu później już zgasa zamiast migac.
Przy uruchomieniu słychać pyk.
edit: wiatraki się kręcą

Coś robiłeś ostatnio przy kompie albo ulepszałeś?

jakieś dwa tygodnie temu włożyłem nową kartę graficzną (gtx 1060 3gb) ale wszytko normalnie działało.
Dzisiaj chciałem odsunąć kompa żeby podłączyć glosnik z tyłu, ale komputer się wyłączył i już się nie włączył.
wszytkie kabelki są podłączone nic nie jest wypiete.

Co to jest zielona i czerwona dioda?
Podaj specyfikację komputera.
Sprawdź czy nie poluzowała się jakaś karta (grafiki?) na płycie głównej.

1 polubienie

na obudowie mam zielona i czerwona diodę zielona odpowiada za mobo (chyba) a czerwona za pracę dysku (chyba)
i5 3570 3.8Ghz
gtx 1060 3gb
12 gb ram 1333mhz
tracer highlander 500w
mobo Gigabyte ga-h61m-s1

Jeśli tak się stało po przestawianiu komputera, to po kolei odłączaj każdy przewód i kartę z płyty dla pewności że wszystko łączy. Nawet jak się wydaje to bez sensu, to przeleć wszystko bo szkoda naszego czasu na zgadywanie. Wypnij i wsadź też dla pewności RAMy, nie potrzeba na to dużo czasu :wink:

1 polubienie

czyli mam po prostu wyjąć ram i włączyć komputer?

Bez RAM komputer się nie uruchomi. Wyjmij go, pogłaskaj i wsadź na powrót do tych samych slotów :wink:

2 polubienia

to nic nie dało, jest identycznie jak było, restart biosu może coś zdziałać?

ym nie wiem czemu ale komputer teraz się normalnie uruchomił

Raczej nie :slight_smile: Jeśli płyta wchodzi po uruchomieniu w taki stan awaryjny, to może coś się przegrzewa? Czekaj jeszcze na odpowiedź ekspertów, albo serwisantów których tutaj jest kilku :slight_smile:

1 polubienie

sęk w tym że on teraz się normalnie uruchomił i działa jak przedtem

teraz się sam z siebie wyłączył i się włącza, jakies duchy xd?
Edit :ekran stanął na logu płyty głównej i kółko które zawsze się kręciło Stanelo w miejscu

Zostaw tylko jedną wpiętą kość RAM i zresetuj komputer. Jak nie odpali, to wepnij drugą, jak nie odpali to procek, albo magia (serwis) :wink:

Raczej zasilacz…albo poszła płyta główna…
Z opisu wygląda na jakieś zwarcie…Tracer to nie są dobre zasilacze…szczególnie że GTX 1060 ciągnie z 200W…

Zasilacz tak z dnia na dzień? Trzeba by mieć pecha…

A gdzie tam…wsadził mocną kartę na słabym jakościowo zasilaczu dwa tygodnie i wsio.
Przydało by się pomierzyć napięcia na wtyczce.

1 polubienie

tylko ze nie mam jak tego zrobić, myślicie że wytrzyma tak do grudnia?

Bez diagnostyki na miejscu to tutaj można wróżyć co się stało…jeśli sam się nie znasz najlepiej idź do serwisu/znajdź jakiegoś magika od tego.