Komputer się nie włącza - co zawiniło?


(Logan Spam) #1

Witam,

Mam komp. wyposażony w płytkę główną Gigabyte GA-K8NE. Niestety nie mam do niej książeczki informacyjnej. Problem polega na tym, że podczas włączania komputera głośniczek systemowy "piszczy" 1 raz i nic sie nie dzieje... wiatraki chodzą, dyski też. Nie wiem co to oznacza - reset biosa tez nie pomaga. Co proponujecie?

PS: Ram też raczej sprawny a procka nie mam jak sprawdzić :confused:


(Technik Elektro) #2

a włączyłeś monitor ?? podłączyłeś kabel sygnałowy do karty graficznej ?? jeśli to lcd i masz 2 wejścia dvi i d-sub, to ustaw klawiszem source odpowiedni sygnał.


(Ktosio) #3

http://www.differ.pl/sprzet/sygnaly-i-dzwieki-biosu/


(Logan Spam) #4

Na początku był jeden sygnał ciągły przez chwilę a teraz jest jeden ciągły i po nim szybkie dwa pojedyncze. Nie wiem na 100% jaki jest bios ale na 99 - jest to Award. Więc powiedzmy, że to wina płyty głównej..mogła się tak sama z siebie zepsuć?


(Asterisk) #5

Założenie błędne

W Bios Award sygnały: 1 długi i 2 krótkie oznaczają błąd parzystości pamięci

RAM, który może wystąpić na karcie rozszerzającej lub w pamięci RAM.

Przyczyną powstania mogą być: niewłaściwe taktowanie szyny lub zbyt

wyżyłowaneustawienia cykli oczekiwania dla pamięci

Zacząlbym jednak od sprawdzenia, czy kości pamięci są prawidłowo

osadzone w gniazdach

PS. Nie napisałeś nic o karcie graficznej

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na konkretny, używając

funkcji icon_edit.gif


(Logan Spam) #6

Ram jest dobrze włożony i kości są sprawne na pewno - sprawdzane na w innym kompie.

Jak to naprawić? jeżeli się da w ogóle :shock:

Karta: Asus EAX 1300 Pro (EAX1300PRO/TD/256M/A)


(Technik Elektro) #7

reset cmos ustawia wszystkie parametry na auto. dociśnij kartę graficzną podłącz do niej zasilanie.


(Logan Spam) #8

Reset był robiony i nic nie daje - nawet pare razy:/ A karta nie ma dodatkowego zasilania, wszystko idzie chyba z gniazda PCI Express