Komputer się nie włącza - padnięta plyta główna?


(johnisław) #1

Witam

Wczoraj czyściłem z kurzu komputer..odłączyłem zasilanie..powyciągałem podzespoły..wyczyściłem..wkładam..włączam i świecą się diody..chodzą wentylatory..słychać pracę dysku ale brak charakterystycznego pisknięcia przy włączaniu oraz nie ma sygnału na monitorze. Wyciągałem baterie z płyty głównej wkładam z powrotem i nic...wyciągnąłem pamięć..załanczam i nawet nie piszczy że brak pamięci..wg mnie to płyta padła ale nie jestem pewien.

Posiadam sprzęt o parametrach:

Typ procesora AMD Athlon X2 6000+

Nazwa płyty głównej Abit NF-M2SV (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)

Karta wideo GF 9600GSO Asus TOP

Pamięć 2 GB 800 MHz

Karta dźwiękowa Creative Audigy 2 ZS (SB0350) Sound Card

Napęd optyczny LiteOn DVDRW+- iHAS124 SATA

Dysk fizyczny HDD SAMSUNG 320GB, SERIAL sATA

Dysk fizyczny ST3160812A (160 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)

Dysk fizyczny ST380011A (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)

Monitor LG W2252 (Analog) 22" LCD

Zasilacz Fortron FSP400-60APN 400W

Z góry dzięki za każde info i jeśli to faktycznie płyta to jaka inna zamiast tej?


(Kubaemilcin) #2

wyjmij i włóż RAM i Procesor ... U mnie się też komp nie włączał wyjąłem i włożyłem RAM i śmiga :stuck_out_tongue:


(johnisław) #3

Próbowałem i nie pomaga..taka sama reakcja z pamięcią i bez niej :?


(Kubaemilcin) #4

a próbowałeś wyjąć kartę graficzną ? :?


(johnisław) #5

Tak..podpinałem do zintegrowanej i tez nic.


(Dimatheus) #6

Hej,

:arrow: Pamięć RAM w jednej kości czy w dwóch?? Jeśli w dwóch, to testuj zawsze dla jednej z nich,

:arrow: Pozmieniaj położenie kości w slocie - jeśli była w pierwszym, przełóż do drugiego i spróbuj odpalić. I tak z każdą z kości i każdym slotem pamięci.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Kubaemilcin) #7

noto ja już nie wiem ... może spaliłeś zasilacz? (komputer może się włączać ale może mieć spalony zasilacz i dlatego jest czarny ekran)


(Pablo79) #8

Wyciągnełeś bateryjkę z płyty głównej, czyli zresetowałeś ustawienia BIOSU, i być może to jest problemem. Po włożeniu baterii z powrotem do płyty głównej, trzeba od nowa skonfigurować BIOS, jeżeli tego nie zrobiłeś, to pewnie dlatego masz problemy z odpaleniem komputera.


(system) #9

CZY coś z tej listy się pojawia czyli sygnał?

SYGNAŁY DŹWIĘKOWE BIOS

Dźwięk Problem

AMI BIOS

1 krótki błąd odświeżania pamięci RAM

2 krótkie błąd parzystości pamięci RAM

3 krótkie błąd w pierwszych 64KB pamięci RAM

4 krótkie błąd zegara systemowego lub pierwszego wtyku pamięci

5 krótkich błąd procesora

6 krótkich błąd kontrolera klawiatury

7 krótkich błąd trybu wirtualnego procesora

8 krótkich błąd I/O pamięci karty graficznej

9 krótkich błąd sumy kontrolnej BIOS-u

10 krótkich błąd rejestru I/O pamięci CMOS

11 krótkich błąd pamięci cache L2 procesora

1 długi, 2 krótkie błąd karty graficznej

1 długi 3 krótkie błąd pamięci RAM

1 długi 4 krótkie Hardware monitoring error (np. źle podłączony wiatrak)

1 długi 8 krótkich problemy związane z wyświetlaniem obrazu przez kartę graficzną

Ciągły dźwięk brak pamięci RAM lub karty graficznej

1 długi POST test OK

AWARD i PHOENIX AWARD BIOS

1 długi błąd pamięci

1 długi 2 krótkie błąd karty graficznej

1 długi 3 krótkie błąd pamięci karty graficznej lub jej brak

Powtarzający (w pętli) błąd pamięci RAM

Zmienny: niski/wysoki błąd procesora

1 krótki POST test OK

PHOENIX BIOS (*)

1-1-2 błąd procesora

Niske 1-1-2 błąd płyty głównej

1-1-3 błąd pamięci CMOS

1-1-4 błąd parzystości pamięci RAM

1-2-1 błąd zegara systemowego

1-2-2 błąd kontrolera DMA

1-2-3 błąd kontrolera DMA

1-3-1 błąd odświeżania pamięci RAM

1-3-2 błąd testu pamięci RAM

1-3-3 błąd pierwszego wtyku pamięci RAM

1-3-4 błąd parzystości pamięci RAM w pierwszych 64 KB

1-4-1 błąd lini adresowej pamięci

1-4-2 błąd parzystości pamięci RAM

1-4-3 błąd magistrali EISA

1-4-4 błąd magistrali EISA

2-x-x (w różnych układach) błędy pamięci RAM

3-1-1 błąd kontrolera DMA (Slave)

3-1-2 błąd kontrolera DMA (Master)

3-1-3 błąd kontrolera przerwań (Master)

3-1-4 błąd kontrolera przerwań (Slave)

3-2-4 błąd kontrolera klawiatury

3-3-1 wyczerpała się bateria CMOS

3-3-2 błąd pamięci CMOS

3-3-4 błąd karty graficznej

3-4-1 błąd karty graficznej

4-2-1 błąd zegara systemowego

4-2-2 błąd pamięci CMOS

4-2-3 brak połączenia z klawiaturą

4-2-4 przerwany test procesora

4-3-1 błąd podczas testu pamięci RAM

4-3-3 błąd zegara systemowego

4-3-4 błąd zegara czasu rzeczywistego

4-4-1 błąd portu szeregowego

4-4-2 błąd portu równoległego

4-4-3 błąd procesora


(Dimatheus) #10

Hej,

:arrow: Może to być jakiś trop - jeśli masz możliwość sprawdź napięcia przy pomocy miernika cyfrowego.

:arrow: Sprawdź, czy masz podłączone pełne zasilanie - zwróć uwagę, czy przy procesorze podłączyłeś 4 pinowe zasilanie dla procesora (ATX12V).

Ciężko cokolwiek konfigurować, gdy na monitorze brak sygnału... :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam,

Dimatheus


(gucio0123) #11

od samego wyciągnięcia bateryjki nic się nie stanie ja nie raz to robiłem i nic nie musiałem w biosie ustawiać

jest to prawdopodobnie albo zasilacz albo procesor, czy wiatraczki się kręcą bez przerwy czy jest tylko chwilowo??

ja bym wyciągnął jeszcze ras procesor i wsadził go jeżeli będzie źle dociśnięty też komp nie ruszy

jest jeszcze jedna możliwość wyciągnij wszystkie podzespoły z kompa odłącz napędy i podłącz samą płytę z włożonym tylko procesorem i zobacz co się będzie działo powinna piszczeć jeżeli tak to wsadź grafikę i dalej testuj będziesz wiedzieć co może być uszkodzone


(johnisław) #12

Dźwięków żadnych nie słychać..pamięć RAM w jednej kości..zamieniałem miejscami i nic..wiatraki kręcą się cały czas..ten w obudowie..na procku..w zasilaczu i na karcie graficznej..procka wkładałem i wyciągałem pare razy i bez efektu..moze to pamięć RAM...sam już nie wiem :?

Zasilacz wg mnie jest chyba sprawny skoro słychać jak dyski się włączają no i wiatraki śmigają.


(Dimatheus) #13

Hej,

A sprawdziłeś powyższe??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(system) #14

WYCIĄG z płyty ramy odepnij dysk i uruchom kompa,powiedz czy wydaje jakieś dzwięki?


(johnisław) #15

Nie mam możliwości sprawdzenia napięcia a przy procku nic nie odpinałem tylko zdjąłem radiator z wentylatorem..wyciągnąłem procka sprawdziłem czy cały i wsadziłem z powrotem.

-- Dodane 02.03.2011 (Śr) 11:45 --

brak dźwięków


(system) #16

SORY,że zapytam jeszcze raz,ale zebyśmy się zrozumieli dobrze-przy wyjętych ramach,przy wyjętym dysku włanczasz kompa i nie ma żadnego sygnału tak?

podaj jeszcze jaki masz bios?


(Dimatheus) #17

Hej,

A możesz podpiąć inny zasilacz?? To że na tym kręcą się wentylatorki wcale nie musi oznaczać, że zasilacz jest w pełni sprawny.

Poniżej wrzucam screen'a płyty - upewnij się, że zasilanie jest podpięte do złącz zaznaczonych na czerwono (sprawdź, czy wtyczka nie lata w porcie) oraz czy kondensatory nie są wybrzuszone (te zaznaczone na niebiesko).

71326918737031315303_thumb.jpg

Pozdrawiam,

Dimatheus


(johnisław) #18

Dokładnie brak sygnału..a jaki bios to nie wiem.

Nie mam narazie możliwości podpięcia innego zasilacza..może później będę z tym kombinował..zasilanie jest podpięte do złącz a kondensatory wyglądają normalnie.


(system) #19

KOLEGA Dimatheus dał zdjęcie tej płyty i teraz tak sprawdz jeszcze ale już ze wszystkimi czesciami podpietymi,czyli tak jak bys normalnie uzywał kompa-obok bateri jest zworka zdejmij ją z pinów na których standardowo się znajduje i załóż na dwa sąsiednie piny-ODCZEKAJ 15 SEKUND,I PRZEŁÓŻ JĄ SPOWROTEM TAK JAK BYŁA NA POCZĄTKU potem uruchom kompa i zobaczysz co się będzie działo


(gucio0123) #20

witaj muszę cie zmartwić skoro podłączyłeś kompa z odpiętymi i wyciągniętymi wszystkimi podzespołami to masz na 90 proc. spaloną płytę lub bios padł

najlepiej to sprawdzić podłączając samą płytę z procesorem bez ramu i reszty