Komputer sie nie włącza - pytanie dotyczące płyty głównej


(matifcb) #1

Witam, komputer wyłączyłem normalnie. Po włączeniu nie słychać nawet piknięcia standardowego informującego ( no właśnie dokładnie nie wiem co ono informowało ale wiadomo każdy jak włączy komputer to słyszę PIK charakterystyczne). Monitor ciemny nawet nie ma tych informacji o płycie głównej i wczytywaniu windowsa. Zasilacz kreci się i prąd chyba ok wszystko. Wentylatory na grafice i na procesorze tez działają.

Czyt ktoś ma jakieś sugestie ? co i jak mogę sprawdzić ? może coś z dyskami ? jak sprawdzić czy płyta główna jest ok ?

PS a co z procesorem? ze wentylator chodzi ok ale może procesor padł? można to jakoś sprawdzić?


(Johny) #2

Jeśli płyta główna nie daje sygnału,nawet tego pojedynczego pik to pewnie padła,sprawdz płytę i zasilacz,on mógł ulec awarii i spalił płytę


(T Luk) #3

Podaj pełną konfiguracje sprzętową...


(matifcb) #4

płyta to GA-M52L-S3 - Gigabyte można ja jakoś zresetować podobno. zasilacz to OCZ StealthXStream 500W SLI. Nie mam drugiego stacjonarnego kompa, jak to można sprawdzić bo nie mam pomysłów który podzespół padł


(system) #5

Można. Zewrzyj czymś metalowym (wkrętaczkiem) na chwilę (kilka sekund) piny na gniazdku pod nazwą CLR_CMOS (blisko baterii). Komputer musi być całkowicie odłączony od zasilania 230V. Potem włącz i start. Jeśli teraz nie wejdziesz do BIOSu (brak piknięcia) i nie zobaczysz go na ekranie, uszkodzenie może być poważne. Zakładam, że bateria BIOSu jest OK(?).


(system) #6

Wydaje się, że większość osób robi to na zasadzie, wymiany danych podzespołów :).

Posiadałem również tą płytę główną. Wysiadła u mnie po 2 latach. Objaw był identyczny do Twojego.


(matifcb) #7

no w sumie ja kupilem ja na swieta 2 lata temu..

-- Dodane 09.01.2012 (Pn) 13:22 --

mam wszystkie części odkręcone. Czy tak na samej płycie nawet bez procesora który zdjąłem, zadziała to dotykanie równocześnie czymś metalowym tych pinów kolo baterii? baterii nigdy nie ruszyłem wiec nie wiem


(system) #8

Zadziała!

Jeśli nie ruszałeś baterii, to chociaż sprawdź jej napięcie. Ja bym, na wszelki wypadek, wymienił - 3 złote!

Jednak według mojego "czucia" i objawów, jakie podałeś, to niestety nawalił prawdopodobnie CMOS BIOSu i nic już nie zrobisz z tą płytą.


(matifcb) #9

baterie wyciągnąłem żeby zresetować bios. Gdzie ja kupić można jak koszt to 3zl to fakt może to tylko bateria ?

http://imageshack.us/photo/my-images/10 ... zenie.jpg/

Jest to instrukcja podłączenia tych kabelków do płyty. Skąd mam wiedzieć gdzie jest + a gdzie - ? Biorę przykładowo SPEAKER wiem gdzie go podłączyć ale nie wiem w którą stronę. Nie ma na nim napisanych + ani -, z jednej strony jest nazwa a z drugiej widać trójkącik z jednej strony ale nie wiem co on oznacza. Kolory kabelków speakera to biały i pomarańczowy co tez mi nic nie podpowiada

-- Dodane 09.01.2012 (Pn) 15:54 --

przeczyściłem wszystko i chce podłączyć kompa z zasilaczem karta graficzna procesorem i zobaczyć czy to coś da.


(system) #10

U zegarmistrza, fotografa, w sklepie elektrycznym.

-- Dodane 09.01.2012 (Pn) 16:03 --

Plus czy minus nie ma znaczenia na tym gnieździe. Jak się pomylisz, to co najwyżej nie będzie się świecił LED, więc odwrócisz połączenie i OK. Reszta (głośnik) raczej zadziała bez problemu, nawet jak odwrócisz połączenie.


(matifcb) #11

komputer włączyłem bez ramu bez podłączonych dysków, tylko na karcie grafiki i procesorze po paru tyknięciach komputerowy głośnik zaczął co sekundę piski wydawać.

-- Dodane 09.01.2012 (Pn) 21:28 --

wymieniłem kartę grafiki na stara i to samo piski w komputerze z głośnika.

-- Dodane 09.01.2012 (Pn) 23:28 --

wszystko mi już działa. Co robi ten reset biosa? bo oprócz paru certyfikatów typu na allegro mbanku z moimi danymi musiałem potwierdzić a reszta to co za ustawienia ?


(system) #12

Przywraca firmowe ustawienia płyty głównej.


(matifcb) #13

jakie to są np ?


(system) #14

Wykrywanie napędów, pamięci, szybkości pamięci, szybkości procesora itd. Jest tego sporo. Jak się nie wie, co z tymi ustawieniami BIOSa zrobić, to właśnie najlepiej go zresetować.


(matifcb) #15

narzazie wszystko ok jest tylko coś złe mi z certyfikatem allegro zaznaczyłem i teraz nie mogę się zalogować, resztę certyfikatów w Firefox dobrze zrobiłem i działają