Komputer sie nie włącza!


(Grzesiek 30) #1

Mam plytę ECS K7S6A i procek Athlon xp 2000+, 256 ram, gfx 440,itd.

Procesor właśnie niedawno kupilem bo miałem wcześniej Durona 700, po początkowych problemach w ustawieniach w biosie w końcu ustawiłem na 133/133 i widział mi nareszcie jako 1,66 mhz, bo na początku widział go jako 1,24 mhz.

Chodziło wszystko dosyć dobrze, tylko że co jakiś czas (1-2 dni) przy włączaniu kompa się nie uruchamiał i musiałem (tak mi powidział kolega) resetowałem bios i wtedy zaczynał się uruchamiać tylko że musialem znowu przestawiać w biosie żeby widział procka jako 1,66 mhz.

Jednak wczoraj po ostatnim wyłączeniu kompa, już się nie włączył z powrotem i nie pomaga reset biosu, wyjmowanie baterii, nic.

No i oczywiście nie wiem o co chodzi, czy się coś popsuło ???

Objawy są takie że kręci się tylko wiatraczek procesora i poza tym nic, no jakaś lampka czerwona na płycie.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale nie wiem czemu ale jakieś ok. 3 godz. przed feralnym zdarzeniem ustawiłem w biosie napięcie na 1.85 a było wcześniej default.

Mogę powiedzieć że zasilacz chodzi, przynajmniej wiatraczek się kręci.

Proszę o jakieś rady.

Pozdrawiam


(:: MARIO ::) #2

sprawdz u jakeigos znajomego tego procka, i plyte!

wyciągnij procka, i załóż jeszcze raz, pasta termopzrewodząca obowiązkowa, do tego zobacz czy niemasz ukruszonego rdzenia!

1,85V duzo, duzo, jak na niekrecony procek :? wiec jak ci padł to przez to, chodz wątpie, bo te athlony wytrzymywaly na takim napieciu :wink:


(W O L F) #3

Sprawdz pamieci jak siedzą w bankach miałem podobny obiaw jak opisujesz u siebie - zamieniłem je miejscami i komp odpalił


(Marcin Ksiazczyk) #4

czasami są takie problemy kiedy bios niewiedzi klawiatury


(PaPuX) #5

Ale nie na duższą mete. A Atlony to po sciągnięciu radiatora palą sie jak kotleciki na ogniu. Może obluzował ci sie radiator no i sie po prostu zjarał procek bo nie było dobrego odprowadzania ciepła.


(Siekiera666) #6

W O L F to nie mogą byc pamieci bo tak to był by pisk

to jest niemożliwe a najbardziej prawdopodbne jest spalenie procka


(system) #7

Gdy niema żadnego pisku przy starcie to masz 3 możliwości:

  1. Spalony procesor

  2. Uszkodzona płyta główna

  3. Uszkodzony zasilacz

Ja najpierw podmienił bym zasilacz


(Grzesiek 30) #8

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady.

Ale rację w moim przypadku miał WOLF, bo zmieniłem pamięci w bankach i komp poszedł !!

Jest tylko taka sprawa, że co jakiś czas się to powtarza i jak przełoże znowu pamięci to pójdzie. Nie wiem dlaczego ?

A jak mogę uaktualnić bios bo mam stary i procesor mi widzi unknow zamiast athlon xp 2000 ?

Pozdrawiam


(JNJN) #9

Dokładne czyszczenie slotów pamięci i modułów pamięci z kurzu oraz grzbietów stykowych pamięci.

Sprawdzenie pamięci na błędy programem memtest86,goldmemory - ma być zero błędów.

Bios czytaj,jak nie robiłeś tego to serwis koszt 20 do 30 zł.

http://www.bios.pl/index.php?31ac3.70c8 … .0.0/0.0.0