Komputer przy uruchomieniu nie piszczy ani nie wydaje żadnych dźwięków. Możliwe, że zapomniałem o jakimś kablu bo przekładałem obudowę ale nie mam pojęcia. Postawie flaszkę temu co pomoże. Dołączam zdjęcie płyty głównej. Chłodzenie nie jest jeszcze podpięte bo chciałem sprawdzić czy w ogóle się uruchomi.
>Piny gniazda procesora proste nie pogięte?
Najlepiej nałóż pastę na procesor i zamontuj chłodzenie procesora.
Jaki posiadasz zasilacz?
Spróbuj uruchomić komputer jedną pamięcią RAM
Komp nie ruszy bez podpiętego zasilania procesora.
Poza tym RAM dziwnie obsadzony. Ale to nie powinno mieć wpływu na start. Na początek podłącz zasilanie EPS.
Podłącz zasilanie procesora. Gniazdo 8pin w lewym górnym rogu na pierwszym zdjęciu
Bardzo dziękuję, udało mi się uruchomić komputer po wpięciu tego kabla. Problem jest nadal z kartą graficzną. Objawy te same co opisałem powyżej. Wysyłam zdjęcie wpiętego zasilania.
Chłopie, co Ty za manianę odstawiasz. Karta wymaga zasilania 2x 6PIN (jeśli dobrze widzę). Podłącz poprawnie, a nie robisz jakieś kombinacje.
Mocną grafike podpinasz na 2 kablach każdy osobno pod osobne gniazdo
Wypnij wszystkie kable i pokaż jakie masz gniazda w karcie grafiki.
Jaki masz zasilacz
Miałeś grafikę podpiętą na 1 kablu zasilania w 2 gniazda w grafice?!
Jeśli tak to spróbuj podpiąć 2 osobnymi kablami każdy w osobne gniazdo
w jedno wejdzie 6+2
a na drugim osobny kablu 6
Już sprawdzam. Sileniumb PC Vero M1 650 W.
Masz w nim takie przewody:
2x 6+2-pin PCI-E (430mm oraz 580mm)
Słuchajcie, przepiąłem wejście P4 w zasilaczu i karta wstała ale tylko na chwilę i zgasła. Po ponownym uruchomieniu komputera jest tak samo. Działa przez chwilę a potem się odłącza. Obraz się nie pokazuje na monitorze.
Tak bo mają być 2 te same
1 wiązka daje zasilanie to 250w
A ty masz grafie 970GTX SC która wymaga napięcia od 275 do 300+
https://forums.evga.com/GTX-970-SSC-overclocking-complications-m2820691.aspx
Więc grafika ma być podpięta 2 osobnymi wiązkami kabli, a nie jedną wiązką
Silentium dało do tego zasilacza tylko jeden przewód PCI-e.
Do testu wpiąłbym się do grafiki tym jednym, nieszczęsnym kabelkiem. Teoretycznie powinien wytrzymać 18A (czyli 216W).
W sumie mu wcześniej działało na 1 ale pewnie i tak grafika nie wykorzystała pełnego potencjału zwróć uwagę żę to jest podrasowany model fabrycznie podkręcony 970 EVGA a nie jakiś gainward czy palit z odpustu… kupiony 300 zł taniej
Może czegoś jeszcze nie dopiął albo nie docisnął…
Czyli jak to wpiąć bo już sam nie wiem. Narysujcie mi w paincie bo mam downa. Na ekranie pojawia się. Wcześniej wpięty był ten sam kabel.
.
Please power down and connect the PCIe power cables for this graphics card
Na kablu masz dwie wtyczki: 8 PIN oraz 6+2 PIN.
Wtyczkę 8 PIN wpinasz do karty w port 8 PIN, a wtyczkę 6+2 PIN do portu 6 PIN. Na kabelku będą zwisać dwa nadmiarowe piny, których do niczego nie podłączasz.