Komputer sie nie włancza po dołożeniu ramu


(Walec1233) #1

Witam.

Posiadam płyte główną ASUS P5B BREMIUM.

2x kości ram 1 gb firmy goodram (400 MHz)

procesor intel core 2 duo

i grafike NVIDIA GeForce 9500 GT .

Po zakupie dodatkowego ramu firmy samsung 2 GB (400 MHz)w jednej kośći

i włorzeniu go do komputera nie włancza się.

Posiadam dual channel.

Zakupiony ram działa poprawnie na innej płycie głównej.

Co może być przyczyną tego problemu.

Proszę o pomoc.


(CrisPL) #2

Wyciągnij to 2x po 1GB,a włóż tylko tą 2GB i odpal.

Później spróbuj tą 2GB razem z 1 kością 1GB i włącz.

Jak będzie działać to znaczy, że nie mogą pracować 3 tylko 2 lub 4 naraz.


(Walec1233) #3

Próbowałem i nic.

Ale spróbowałem u kolegi na tej samej płycie głównej i poszło.

Tylko że on miał nowszą wersje BIOSU.

Miał też te same ramy 2x1 GB .


(Adamsubzero) #4

A resetowałeś BIOS i ewentualnie wgrywałeś nowy?


(Walec1233) #5

resetowałem ale nie aktualizowałem,


(PaPuX) #6

To zaktualizuj.


(Walec1233) #7

Spróbuje.

Dzięki za pomoc.

-- Dodane 28.08.2012 (Wt) 16:33 --

Proszę o pomoc jeszcze jednym z moich artykułów.

forum.dobreprogramy.pl/migajacy-ekran-t501287.html


(Matadini) #8

Moim zdaniem aktualizacja Biosu niewiele Ci pomorze - skoro w specyfikacji twojej płyty głównej piszę że obsługuje 8 GB a Ty z czterema masz problem?. :stuck_out_tongue: Na twoim miejscu wziąłbym jedną pewną kość pamięci ram i posprawdzał wszystkie gniazda na RAM na płycie głównej. :wink:


(MrBeckham666) #9

biomen możliwe tylko że bios czasami dodaje kompatybilość z różnymi kosćiami RAM;]


(Walec1233) #10

wszystkie gniazda ram działają na 100%