Mam problem ze swoim komputerem. A dokładniej nie wyłącza się samoczynnie przy zamykaniu windowsa. Używam antywirusa i firewalla i generalnie system chodzi bezproblemowo. Gdy zamykam system normalnie zapisywane sa ustawienia, ale gdy dochodzi do okna ‘zamykanie systemu’ - dysk pracuje ok 5-10 sek i dioda gasnie. Wtedy komuter zawsze sie wylaczal ale teraz nic sie nie dzieje. moge ruszac kursorem wiec to nie jest typowy zwis. czy moze ktos spotkal sie z podonym problemem?
Mam podobny problem (wyłączam kompa, monitor gaśnie ale wiatrak mi chodzi), który spowodowany jest prawdopodobnie starą płytą główną (5 letni komp z XP). Na Win98 i WinME nie miałem takiego problemu.
I ja mam problem tego rodzaju (mam dwa systemy; Mandriva i XP SP1). Daje zamknij system, klikam na ikonę zamknięcia, pokazuje się pulpit i nic się nie dzieje. Można tak 20 min. czekać i nic. Czasem pomaga jak zamiast zamknij dam wyloguj.
I jeszcze jedna sprawa nalezy zwrocic uwage na sterowniki urzadzen i aplikacje, ktore moga opozniac zamykanie lub zawiesic a takze wykonywac od czasu do czasu optymalizacje systemu czy rejestru np. defragmentacja, scalanie pliku wymiany, itd
Podaje wskazowki jesli powyzsze porady nie pomogly.
Jeśli komputer się nie wylacza normalnie, oznacza to, ze jakis program lub usluga zatrzymuje proces zamykania komputera.
Wykonaj nastepujace kroki:
Start> Uruchom > regedit i przejdz do galezi
HKEY_USER\Control panel\Desktop
po prawej stronie odnajdz WaitToKilAppTimeout. Kliknij dwukrotnie i zmniejsz wartość z 20000 na 5000 milisekund. Znajdz w tej samej pozycji klucz AutoEndTask i zmien na 1
Kolejny krok:
Kliknij na Start > Uruchom > msconfig
Mozna wyizolowac zle dzialajaca aplikacje lub usługę. W zakładce Uruchamianie odznacz wszystkie okienka. Zrestartuj komputer i sprawdz, czy można go teraz normalnie zamknąć. Jeśli jest ok to wlaczaj kolejno w zakładce, po jednej za każdym razem, do momentu az znajdziesz problem który ci blokuje system. Jeśli okaze sie ze to sterownik to nalezy go zaktualizowac, a jesli program wylaczyc i zastosowac jego zamiennik.
Mozna zastosowac tylko drugi krok, w razie czego wykonac pierwszy