witam, mam problem z komputerem, od paru miesięcy komp się sam wyłącza przez wysoką temperature, co jakiś czas czyszcze komputer odkurzaczem i wtedy chodzi pare dni dobrze i znowu to samo… zrobiłem test temperatury programem który wklejam tu, akurat teraz temperatura jest 80 stopni, najczęsciej jest ok 68-70 st.
Czego dotyczy problem temperatury? co robić z tym?
Może robisz to niedokładnie i żeberka coolera są zabite kurzem?
Plus np: poluzowany cooler, stara pasta, zła cyrkulacja powietrza w obudowie, źle ułożona jednostka - zatkane otwory wentylacyje? uszkodzenie czujnika CPU,inne?
Od początku istnienia komputerów używam odkurzacza - to w/g mnie nalepszy sposób czyszczenia.
Pomijając bardzo częste przechodzenia ładunków elektrostatycznych, potrafiących skutecznie uszkodzić podzespoły, oraz ryzyko uszkodzenia sprzętu przez samą rurę odkurzacza.
Poza wymienionymi drobnostkami jest to rzeczywiście najlepszy sposób
Odkurzyłem bardzo dużo kompów i nie było problemów z elektrostatyką i awariami z tym związanymi - warunek,do odkurzacza używa się końcówki z tworzywa sztucznego.
Nawet stacje robocze i komputerowe mają takowy na wyposażeniu i w specyfikacji obsługi NAPISANO,że należy TYLKO tego używać.
Sprężonym powietrzem, to można sobie dmuchać na podwórku.
Nie wspomnę o wodzie? która często leci z powietrzem.
Nikt roztropny nie używa odkurzacza do czyszczenia stacji roboczych/serwerów. Od tego są kompresory o niskim ciśnieniu pracy i rurkami umożliwiającym dotarcie do zakamarków. Odkurzaczem to sobie możesz ściany obudowy wyczyścić.
Woda ze sprężonego powietrza wyparowuje po chwili. Jeśli nie czyścisz komputera przy podłączonym zasilaniu, to nie ma problemu.