Witam, jestem kompletnym laikiem, więc prosiłabym o udzielanie odpowiedzi na zasadzie “jak krowie na granicy”
Komputer strasznie mulił, wyskakiwały przeróżne błędy, więc pokusiłam się o formatowanie i ponowną instalację Windowsa (XP). Wszystko zostało zainstalowane bez najmniejszych problemów (m.in. karta sieciowa, graficzna, program antywirusowy) i… ku mojemu zdziwieniu komputer zaczął wariować.
Po pewnym czasie od włączenia (z tym bywa różnie, raz to jest 10 minut, raz 4h), komputer w pewnym momencie zawiesza się i sam się restartuje… Nie ma też żadnej reguły co do tego w jakich sytuacjach występuje dany problem - raz komputer zawiesza się samoczynnie bez uruchomionego internetu czy jakiegokolwiek programu, innym razem wystarczy, że wejdę na jakąś stronę internetową. Zdemontowałam obudowę, żaden z podzespołów nie wygląda na podejrzanie ciepły… Po zainstalowaniu Everest temperatura procesora oraz płyty głównej przy różnych pomiarach waha się w granicach 25-29 st. C, natomiast temperatura dysku osiągnęła maksymalnie 34 st.
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 2.30 V
+2.5 V 2.72 V
+3.3 V 3.33 V
+12 V 11.52 V
Debug Info F 85 FF FF
Debug Info T 210 00 16
Debug Info V 90 AA D0 FF B4 0C 39 (77)
Komputera używam od ponad 6 lat, nigdy nie występował taki problem, aż do nieszczęsnego formatowania (o ile to ma jakieś znaczenie :? ).
Z pozostałych danych jakie mogę podać…
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Właściwości płyty głównej
Producent Gigabyte Technology Co., Ltd.
Nazwa 945GZM-S2
Płyta główna
Typ procesora Intel® Celeron® CPU 420 @ 1.60GHz
Nazwa płyty głównej Nieznane
Mikroukład płyty głównej Intel Lakeport-G i945G
Pamięć fizyczna 2048 MB (DDR2 SDRAM)
Typ BIOS’u Award Modular (04/26/07)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)
Ekran
Karta wideo ATI Radeon HD 2400 PRO (256 MB)
Karta wideo ATI Radeon HD 2400 PRO (256 MB)
Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (1726127708)
Multimedia
Karta dźwiękowa Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]
Magazyn
Kontroler IDE Intel® 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller - 27C0
Napęd dyskietek Stacja dyskietek
Dysk fizyczny ST3500418AS (465 GB, IDE)
Dysk fizyczny Generic USB SD Reader USB Device
Dysk fizyczny Generic USB MS Reader USB Device
Dysk fizyczny Generic USB SM Reader USB Device
Dysk fizyczny Generic USB CF Reader USB Device
Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVDRAM GSA-H42N
Status dysków SMART OK
Partycje
C: (NTFS) 99998 MB (93311 MB wolne)
D: (NTFS) 376931 MB (376381 MB wolne)
Rozmiar całkowity 465.8 GB (458.7 GB wolne)
Urządzenia wejściowe
Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2
Mysz Mysz zgodna z HID
Sieć
Karta sieciowa Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC (89.77.110.241)
Drugi problem polega na tym, iż po kliknięciu na: Start -> Ustawienia -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń na rozwiniętej liście wyskakuje pozycja “Inne urządzenia”, a po jej rozwinięciu moim oczom ukazało się “Audio Device on High Definiction Audio Bus” z żółtym pytajnikiem (po kliknięciu uzyskuję informację: “Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane. (Kod 28)Aby ponownie zainstalować sterowniki dla tego urządzenia, kliknij przycisk Zainstaluj ponownie sterownik.” - jednak nie mam pojęcia jak/skąd mogę pobrać ów sterownik).
Z góry dziękuję za pomoc!