Komputer się włącza, ale po chwili gaśnie


(radi98) #1

Proszę tu film: http://www22.zippyshare.com/v/BFbMzDj5/file.html

Proszę o pomoc.


(szyszek2121) #2

A ja proszę o skan tego pliku… chyba sobie jaja robisz że pobierze to ktoś bez wiedzy co tam jest.

 

 


(ybu) #3

szyszek2121 - jaja to sobie Ty robisz.To normalny link,który tu często używają


(szyszek2121) #4

A skąd wiesz co się stanie jak uruchomisz ten plik ? Jak się nie boisz to proszę, pobierz go zrób skan i będę miał pewność że mój strach był nie potrzebny :) 


(RuskaKosiarka) #5

Pobrałem. Twój strach był nie potrzebny.


(Johny) #6

Awaria zasilacza lub płyty głównej.Może być też zwarcie na portach USB.Pomierzenie napięć na zasilaczu,jeśli są ok to padła płyta główna.Następna w kolejce jest pamięć ram,wyciągnij moduły i zobacz czy płyta “pika.”,czy daje ciągły dżwięk piiiiiiiiiiiiiiiii,przerwa piiiiiiiiiiiii.


(radi98) #7

Jak pomierzyć te napięcia? Dodam, że próbuje nie raz po parę razy go odpalić aż za którymś wreszcie się odpali.


(Lamerq2) #8

najprawdopodobniej zasilacz się kończy, najłatwiej by było to sprawdzić podpinając inny.


(JNJN) #9

 

  1. Zasilacz i test na innym sprawnym minimum takiej samej mocy co stary.

  2. Uszkodzenie płyty głównej, sprawdź na niej kondensatory elektrolityczne, może wylane lub wybrzuszone?

  3. Karta grafiki jw

4.Inne

 

A może wystarczy porządna konserwacja wnętrza i podzespołów kompa, coś zaśniedziałe, nie styka, inne?


(radi98) #10

Zasilacz raczej wydaje się mi w porządku jest w miarę mocny a i tak nie mam jak innego na razie spróbować. Co do tego ramu wyciągłem wszystkie kości i właśnie nie było pikania tylko dalej to samo… Tu film z tego http://www76.zippyshare.com/v/0RxJIXCl/file.html

1 Nie mam jak na razie.

2 Wydają się być okej, tu jeszcze zdjęcie paru zrobiłem 

3 Tego to nwm no ale cbyba normalnie działa.


(mrFreeze) #11

“kondziołek” na samej górze zdjęcia na 99% jest wywalony.

Ile rzeczy się wydaje raczej w porządku bez miernika to możesz powróżyć z fusów. Czy płyta ma zintegrowaną grafikę jak tak wyciągnij kartę i zobacz na integrze ogólne odpal kompa na minimalnej konfiguracji czyli wiadomo płyta, procek, ram i zasilacz. Możesz jeszcze wyciągnąć baterię od biosu na kilka minut i oczywiście z powrotem ją włożyć i spróbować odpalić kompa.


(wolen21) #12

“mrFreeze” Zgadzam się z Tobą, wybebeszony jak nic… 

 

radi98 - Wyciągnij pamięć RAM, przeczyść styki najlepiej czymś suchym i dobrze zbierającym bród (ja używałem zawsze koszulki bawełnianej), wkładaj po jednej kości do komputera sprawdzając czy odpala. Może być że któraś z pamięci odmówiła posłuszeństwa. Jeśli nie pomoże wyciągnij kartę graficzną, przeczyść styki i odpal kompa bez niej, zobacz co się dzieje i nam napisz. Jeśli dalej nie pomaga pozostaje testowanie na innym zasilaczu. Powodzenia :wink: