Komputer się włącza, lecz monitor, klawiatura i myszka nie włączają się

Cześć, wczoraj kładąc się spać normalnie wyłączyłem komputer, rano próbując go odpalić miałem problem. Otóż po naciśnięciu włącznika, komputer się włącza, ale nic się nie dzieje. Monitor jest wyłączony, zachowuje się tak jak kiedy komputer jest wyłączony, czyli tylko lampka miga. Diody na klawiaturze też się nie świecą.
Mam w panelu USB, wejście na hdmi, więc wyjąłem grafikę i spróbowałem jeszcze raz. Bez zmian. Przepialem ram do innych slotów, ale nic to nie dało. Sprawdziłem paluchem, czy dysk pracuje, no i pracuje, więc co jest powodem? Ram, procesor, czy płyta główna?

Po wstępnej diagnozie, którą zrobiłeś dobrze, wynikałoby: płyta.
Możesz jeszcze odpiąć dysk i zobaczyć, czy Bios wyskoczy, ale generalnie potrzebowałbyś podpiąć swoje elementy do drugiej płyty żeby sprawdzić na 100%, ew. serwis, ale oni skasują z 50-100 zł za takie coś.

Odpialem dysk, nic to nie dało. Wyjąłem też wcześniej baterie z biosa, żeby zresetować i też bez zmian. Nie próbowałem podpiąć tego pod druga płytę główną, bo takową nie dysponuje, ale wygrzebalem, że mam na kompa gwarancję jeszcze do stycznia 2020, więc chyba pójdę tym tropem -.-
Ale jakim prawem tak się stało, skoro go normalnie wyłączyłem i działał…

Gwarancja, farciarz :wink: Jaki socket masz? Jak stary jakieś, to z wieku możliwe,… ciężko usatalić.

asrock h97m pro4.
Tylko problem chyba będzie, bo w tym liście mówiącym o 3letniej gwarancji, mówią też, że moją gwarancja jest paragon lub faktura, a ja płaciłem przez PayPal i nie wiem czy dostałem ją w ogóle, jeśli tak to gdzie jest… :sweat_smile:

…eh… komputer poleasingowy, uzywana “nowa” płyta i problem.

Co do paragonu, nie dajz robic z siebie frajera. Paragon jest najpopularniejszy, ale żadna ustawa nie wymaga abys tym się legitymował, a regulacja sklepu nie może być w spzrecności z prawem. https://bezprawnik.pl/reklamacja-bez-paragonu-jest-jak-najbardziej-mozliwa-dowodem-moze-byc-potwierdzenie-platnoscia-karta/

https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=11630

Ja w Anglii mieszkam przyjacielu, tu obsługa klienta jest na trochę innym poziomie niż ten, który znamy z rodzimego kraju :sweat_smile:
Czyli mógłbym śmiało użyć wydruku potwierdzenia płatności z paypala, tak?
A co do modelu płyty, to średnio robiłem research kiedy kupowałem komputer, nie sądziłem że w dzisiejszych czasach płyta może być płycie nierówna.
Napisałem maila do firmy, z której kupiłem pcta co dalej, opisałem problem i czekam co odpiszą

Eto inostraniec ! Sparwdź lokalne przepisy, ale jestem prawie pewien, ze dowodem zakupu może być płatność, potwierdzenie mailowe etc. W arzie wątpliwości skrombij emaila do lokalnego "speca od spraw konsumentów"i… przek kolejnym zakupem zapytaj, bo sprzet, jak na nowy, cholernie leciwy kupiłeś :wink:

Obstawiam, że kosztem lepszej grafiki czy procka, gdybym zapłacił kilka setek drożej to dostałbym lepsza płytę, ale aż tak dobrze, jak ktoś kto zajmuje się codziennie komputerami i ma opinie z pierwszej ręki o produktach.
Przede wszystkim zobaczę co mi napiszą, jak zaczną coś kombinować, że nie, to dopiero będę robił rozeznanie z przepisami :slight_smile:

Nie tyle lepszą, co 100% nową. Zakładając 2 lata gwarancji, to kupiłeś w 2018, płyty z socketem 1150 wyszły w 2013, w 2015 zastąpił je LGA 1151, a wchodzi jeszcze 2066 dla najmocniejszych (serwerowych). Cena nowej płyty to z 60 pounds dla Ciebie i mowajuż zwykłej taniej, nie the cheapest one :wink:

Kupiłem w styczniu 2017, a gwarancja trzy letnia. Ciekawe czy mi to naprawia z gwarancji, jeśli tak to zakładam że wstawia nową płytę, ew inny model ale mam nadzieję, że nową. To nie polska chociaż ciul wie czy nie pracują Polacy w tej firmie :joy: