Komputer się wyłącza po 15 minutach przy pierwszym uruchomieniu - Kernel Power 41

Witam

Codziennie przy pierwszym uruchomieniu, komputer się zawiesza i wyłącza. Dzieje się to po około 10-20 minutach po uruchomieniu. Nieważne czy będę w tym czasie przeglądał internet czy uruchomię jakąś wymagającą grę.

Obraz się zawiesza, dźwięk to samo, po kilku sekundach komputer się wyłącza bez żadnych komunikatów, błędów i uruchamia ponownie.

Po ponownym uruchomieniu mogę go używać godzinami, nawet grając w wymagające tytuły bez żadnych problemow.

Sprawdziłem w dzienniki zdarzeń systemu i za każdym razem wpis ten opisany jest jako Kernel Power 41 (63). Spędziłem trochę czasu szukając informacji na ten temat, próbowałem kilku proponowanych “rozwiązań” lecz problem nadal występuje.

Dokładnie ten sam problem miałem około rok temu, ale po aktualizacji systemu problem zniknął. Teraz również zaktualizowałem system do najnowszej wersji lecz nie rozwiązało to problemu.

Specyfikacja:

• Intel Core i5 7500
  • GeForce GTX 1060
  • RAM 16GB
  • Windows 10 Pro 1903 64bit

Proszę o pomoc, jakieś porady jak naprawić ten problem albo chociaż zdiagnozować jego źródło.

Edycja:

• Płyta główna: ASRock H110M DVS R3.0
  • Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 500W

Jaką masz płytę główną i zasilacz ?

Z treści wynika na problem sprzętowy, ale dla pewności: crackowanie Windowsa, ściąganie gier z torrentów i inne ryzykowne zabawy na systemie nie są uskuteczniane?

• ASRock H110M DVS R3.0
  • SilentiumPC Vero L1 500W

Nic z tych rzeczy. Dodatkowo regularne skany Avastem i Malwarebytes

BIOS masz zaktualizowany ?

Poza Biosem daj też znać:

• temperatury w normie?
  • mem test pamięci?
  • napięcia, choćby programem jakimś, sprawdzałeś czy w normie?
  • próbowałeś live cd/ przywracania systemu?

PC kupiłem około 2 lata temu i od tamtej pory nic nie aktualizowałem.

Procesor

1. W stanie spoczynku:
  • 36°C
  • 0,86V ~ 0,93V
  1. OCCT - 5 minut - 100% użycia:
  • 56°C ~ 58°C
  • 1,09V

Grafika

1. Spoczynek:
  • 36°C
  • 0,63V
  1. OCCT - 5 minut:
  • 55°C ~ 60°C
  • 0,9V ~ 1V
  1. Gra - 5 minut:
  • 70°C ~ 74°C

Memtestem nie próbowałem, przywracania również.

Tutaj kilka zdjęć ustawień z BIOS’u, bo przyznam, że nie bardzo się w nim orientuję co i jak, może coś tutaj należy zmienić: https://imgur.com/a/t6GNt6V

Zrób Live CD i odpal Linuksa i później jakieś benchmark. Jeżeli padnie, to kwestia sprzetowa, jak nie padnie, to programowa.

Widziałem już takie rzeczy. Nie można było dojść co powoduje zawieszenie po pierwszym uruchomieniu. Pomogło rozebranie i złożenie komputera ponownie.

Ja mam tak z jednym blaszakiem. Pierwsze uruchomienie, reset po kilku chwilach (system zdąży załadować się do okna logowania). I potem już jest OK. Podejrzewam zasilacz, pewnie kondensatory już niedomagają.Ale mój sprzęt jest wiekowy, więc ma prawo.

Nie padł. ~20 minutowy benchmark