Komputer się wyłącza po wymianie procka

Siema
ostatnio stwierdziłem że należy troszkę podrasować starego pc bo mi strasznie tnie w warface nawet na minimalnych detalach.
Dodałem 8GB ramu ale nie pomogło
dołożyłem “nowy” procek AMD Phenom II X6 1050T ( do płyty GA-MA78LMT-US2H)
i zaczęły się schody
w 3Dmark komp się wyłącza.
prawdopodobnie się przegrzewa
w HWMonitor procek nie przekracza 69 C podczas gry
gra nadal tnie, a raczej podczas przemieszczania lub celowania zwalnia i przyspiesza mimo że liczba klatek się potroiła.
sprawdziłem temperaturę elementów łopatologicznie, czyli na łapę
radiator (zaznaczę że już zamówiłem nowy) procka b. ciepły ale nie pokoi mnie że zasilacz też
zasilacz 500 W ale już ma swoje lata
czy warto też wymienić zasilacz? jaka powinna być jego moc?
dołączam raporty z HWmonitor i cpzu
DESKTOP-UIM61PK.txt (74,3 KB) HWMonitor.txt (25,6 KB) HWMonitor2.txt (25,6 KB)

o 10 stopni za dużo, co powoduje przegrzanie i zrzucanie napięcia.
Wymieniłeś procek a zostawiłeś coolera od starego, słabszego…

już zamówiłem nowego. ale niepokoi mnie temperatura zasilacza, i trochę śmierdzi wokół kompa (nie odemnie :P)
powinienem wymienić na więcej wat?, czy temp zasilacza wiąże się z temp procka (własnie przez napięcie na kablach) ??

Poniekąd, jaki masz zasilacz. Jeżeli jest to chiński noname, to spalisz kompa i tyle. No i jaka grafika?

a ja wiem jaki zasilacz? heh on ma z 12 lat :stuck_out_tongue: tyle wiem że 500 W. jutro rozbiore i jak bedzie jeszce czytelna tabliczka to napiszę
grafa staroć (w planach do wymiany) radek HD 5770

No to lepiej poszukaj czegoś na wymiarę, 12 lat + prądozerny procek i karta może zaboleć… 450 Silentiuma lub 500 jak masz 50 zł więcej nie zaszkodzi. Szczególnie jak chcesz zainwestować w cos pokroju rx 570 (to raczej max dla procka).

podziękować (za rade dotyczącą gpu też)
popatrzę
jakieś inne dobre marki zasilaczy?

Z dobrą nie przesadzaj, ten komputer nie jest warty zasilacza za 400 zł. Z tych Przyzwoitych i w rozsądnej cenie chyba chieftec ma też 450-500 za ok 150 zł.

dzięki jeszcze raz , rozglądam się
na razie oba zasilacze w okolicy 60 eu na ebay.de
w czwartek dotrze radiator, zobaczę jak będzie się spisywać i czy komp będzie stabilny, oraz jak zniesie to zasilacz, jak będzie lipa kupie zasilacz

Ściągaj z PL, tu nie przekraczają 30E, nawet doliczając wysyłkę…
A zasilacz sprawdź, szczególnie moc 12v, jak masz mniej od 12x15/ 300W, to nie odpalaj. :wink:

tego nie ponimaju :stuck_out_tongue:
na allegro oba też w okolicy 50 eu

Linia 12V, powinna minimum 300W mieć. Zapytaj ile skasują za wysyłke do Reichu https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-elementum-e2-si-450w-80-eu-1xpeg-120mm-spc197-4073835/, ale chyba będzie taniej.

Sorki że się nie odzywałem ale w dniu naszej pogawędki moja córka trafiła do szpitala, weekend spędziłem na oddziale dziecięcym

Fakt to jest taniej z wysyłką by było około 40 eu
Ja to znalazłem. 50eu ale 550 W

Zdrowia życzę, a zasilacz przyzwoity do takiego zestawu. :wink: Są lepsze, ale kurcze 100 Euro nie będziesz płacił za taki do komputera za 100 Euro (całego).

Dzięki wielkie , w środę dojdzie radiator, założę i zobaczę. Jak będzie nadal się grzać kupie zasilacz. A w nast miesiącu grafe, widziałem używkę za 60 eu

Jaki model? Bo jak nie zmienisz zasilacza, to moze być lipa (lub kupisz taki gruchot, że padnie).

Ten co pisałeś ,RX 470?

Ja pisałem o RX 570, w wydajności różnicy nie ma, ale w awaryjności może być.
W Polsce za 600 zł dostaniesz najtańsze modele na gwarancji. Te używane, masz 90% szansy, że kopały kryptowaluty i mogą być trochę “wysłużone”. Do 470/570 lepiej jednak tego Silentiuma dać, karta swoje ciągnie też koło 150, czy więcej nawet…. https://www.ceneo.pl/Karty_graficzne/Chipset:Radeon_RX_570;0112-0.htm

Faktycznie może o 570 pisałeś, ja teraz nie mam głowy przez córkę. Grafe to może kupie za miesiąc lub dwa, zasilacz najdalej w weekend, jeśli radiator nie pomoże

Ale inwestować nie będę dużo, ja gram raz na tydzień przez 5 - 6 godzin , byle by mi nie zacinało i nie wyłączało