Witam, otóż mój problem jest dość nie typowy . Podczas grania w grę Need for Speed Undercover lub gdy ogólnie użycie procesora jest duże i osiąga on dużą temperaturę to wyłącza się, jednak najdziwniejsze jest to że komputer ten gdy go zawiozłem do sklepu komputerowego gdzie kazali usiąść mi i grać w NFSa po 2h grania nie wyłączył się i zrobiłem z siebie idiotę , jednak po powrocie do domu problem istnieje dalej, jeszcze lepszą opcją jest to że zaniosłem komputer do kolegi graliśmy 2h i też się nie wyłączył. i Tu moje pytanie , co się dzieje że on tak reaguje , bardzo proszę o jakieś pomysły , aha i jeżeli ktoś ma pisać jakieś idiotyczne odp. to niech nie pisze…
Jaką ma temp jak się wyłącza? W sklepie i u kolegi może być inna temp w pomieszczeniach to może tak się nie nagrzewa. Chłodzenie odkurzałeś? Próbowałeś zmiany pasty termo przewodzącej na procu? Procesor masz podkręcony, odkręć go, 5000+ ma standardowo 2,6GHz, jak masz boxowe chłodzenie i pastę to może nie wyrabiać przy oc. Boxowe pasty często przy zakupie już są mocno wyschnięte, a z czasem robią się jeszcze gorsze.
Gdzie w domu trzymasz komputer ? ,czy nie jest to jakieś zabudowane miejsce ? - jedyne co przychodzi mi do głowy to brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza …
a więc tak, podczas wyłączania się procek ma temp. 70-75 stopni , aha i pomyłkę małą walnąłem podczas pisania mam procek 2.6 , co do wypowiedzi kliszka to zgadza się jest on w biurku które obudowane jest z dwóch stron, jutro spróbuję wystawić go gdzieś i sprawdzić… jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły to bardzo proszę.
P.S pasta była wymieniana jak go zawiozłem do sklepu i tam na jakiegoś arctica.
Lub biurko nieco przerobić, nowe obudowy mają kratki z boku i nawet czuć jak bokiem komp zaciąga zimne powietrze.
Dla proca 70-75 st to nie jest tak dużo, może w tej płycie chipset się przegrzewa (rozkręć kompa i dotknij radiatora, jak parzy to trzeba schłodzić), NF serii 5 miały problem z temp, a GA zamontował radiator nie wiele większy od radiatorów w płytach na chłodnym KT133, można by większy wstawić