Komputer się zacina


(Kryminalista231) #1

Witam,

Zacznę od parametrów mojego komputera:

-LAPTOP : Acer Aspire 7750G - kosztował 2700zł. , mam go już 4 miesiące

-procesor : Intel Core i5-2430M (2,4GHz w turbo boost 3,0GHz)

-RAM : 8 GB

-karta graficzna : AMD Radeon HD 6850M (1GB DDR3)

-dysk twardy : 750GB

-system : Windows 7 Home Premium 64-bit , SP1

Mam taki problem, otóż od wczoraj(Czwartek) mój komputer zaczął się

zacinać. Dłużej mi się włącza, dłużej się wyłącza i ogólnie wolniej

chodzi, filmy na youtube mimo szybkiego buforowania się zacinają(obraz

sie zatrzymuje a dźwięk dalej gra). Mój antywirus to Norton AntiVirus, i

przy zacinaniu się przeglądarki internetowej (internet explorer) pokazuje

komunikat o dużym zużyciu procesora.

Dodam że kiedyś mój komputer strasznie długo się włączał(5-10 minut),

wyczyściłem rejestr programem CCleaner i w "msconfig" przy rozruchu

utawiłem wykorzystanie 2 rdzeniów procesora - rozwiązanie znalazłem

w internecie . Od tamtego czasu było wszystko dobrze do wczoraj.

Dodam że w Środę, dzień przed wystąpieniem problemu instalowałem na

moim komputerze gre : Assassin's Creed : Revelations.

Myślę że to nie wina sprzętu lecz może jakiegoś wirusa lub błedu w

rejestrze lub w innych ustawieniach.

Dodam że w internecie jest wiele ludzi z takim problemem lecz nie

znalazłem rozwiązania i zauważyłem że na każdym forum ludzie

muszą podawać "logi z rejestru" - ja nie wiem gdzie to znaleźć

i jak to wrzucić, także jeżeli będziecie je chcieli to proszę o

wskazówki jak to zrobić.

To tyle z mojej strony, bardzo proszę o pomoc ponieważ jestem

trochę zdołowany że 4-miesięczny laptop się zacina.

Bardzo proszę was o pomoc.

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

Do zobaczenia !


(Bongoone96) #2

Podaj logi OTL i poczekaj aż ktoś znający się na rzeczy je sprawdzi i poda instrukcje postępowania co dalej :wink:

Instrukcja OTL :arrow: otl-gmer-rsit-dss-inne-instrukcje-t370405.html


(Kryminalista231) #3

Przykro mi, ale dzisiaj (Sobota) mój laptop pobił wszelkie rekordy włączania się i ładowania . Zanim włączyłem to forum minęło grubo ponad pół godziny .Także przepraszam, ale nie nie podam wam tych logów.

Ten post piszę z innego komputera.

Dodam jeszcze tyle, że parę dni temu wyskoczył mi jakiś komunikat "ClickToRun" (nie pamiętam treści) i ja kliknąłem "OK".

Dzisiaj przy półgodzinnej próbie wejście na forum zauważyłem, że w pasku zadań bardzo wolno pojawiają się ikony(tj. Dolby Advanced Audio - dźwięk itp.)i w pasku zadań pojawiły się 3 , tak nie pomyliłem się : "3!" ikonki mojego programu antywirusowego "Norton AntiVirus 2012"

Także dzisiaj wyskoczył mi komunikat od Nortona o znalezieniu jakichś błędów i CO WAŻNE - > pokazał mi komunikat o , nie wiem czy dobrze powiem " Duże wykorzystanie dysku przez hosty rundll32" , bynajmniej coś w tym stylu.

Może te informacje pomogą wam w znaleźieniu przyczyny.

Bardzo was proszę o pomoc , ponieważ jestem już nieźle podłamany tą sytuacją.

Cześć !


(Bongoone96) #4

Spróbuj wejść w trym awaryjny i tam zrobić logi OTL :wink:


(Piotrek Radziewicz11) #5

Jeżeli problem będzie trwał to polecam format ale to ostateczność. Poszukaj powodów banalnych.

Poszperaj w antywirze i w programach. Zainstaluj (jeśli to możliwe) 360 Amigo System SpeedUP Pro.

Gorąco polecam. Sam posiadam. Może chodzi o Antywirus. Spróbuj Avasta 7 Free. Darmowy i dobry.


(Kryminalista231) #6

Witam,

sprawa wygląda dosyć dziwnie. otóż dzisiaj(Sobota) praktycznie cały dzień próbowałem zdobyć dla was logi programem "OTL". Od godziny 10.00 do 22.00 męczyłem się aby ściągnąć, włączyć i przeskanować komputer tym programem . I ! ... haha, po przeskanowaniu komputer normalnie chodzi ! :slight_smile:

Przy skanowaniu OTL'em w oknie "własnego skanowania/skrypt" wpisałem to :

netsvcs

msconfig

safebootminimal

safebootnetwork

%systemdrive%*.*

/md5start

agp440.sys

atapi.sys

beep.sys

cdrom.sys

ndis.sys

winlogon.exe

userinit.exe

/md5stop

i po całym procesie skanowania komputer zaczął normalnie chodzić . Czy to za sprawą tego programu i całego procesu skanowania, czy to dzięki niemu mój komputer odzyskał sprawność ?

Dodam jeszcze że przedchwilą wygasła mi subskrypcja mojego antywirusa : " Norton AntiVirus 2012" . A może to dzięki temu że antywirus przestał przedchwilą działać ? No ale przecież mam tego antywirusa nie od wczoraj, tylko cały miesiąc , i właśnie pod koniec jego subskrypcji takie problemy ?

Co wy o tym sądzicie ? Jeżeli problem by się powtarzał to oczywiście dam znać , logi mam na komputerze także w każdej chwili mogę je podesłać.

Czekam na wasze odpowiedzi ! Część :slight_smile:


(Bongoone96) #7

OTL nie usuwa sam od siebie wirusów trzeba wykonać odpowiedni skrypt który je usunie.

Podaj logi i poczekaj aż ktoś je sprawdzi :wink:

A z AV sam sobie odpowiedziałeś.


(Kryminalista231) #8

Faktycznie, przedwczesna radość. Komputer zaczął normalnie chodzić ale tylko na chwilę. Po ponownym uruchomieniu nadal się zacina, choć zauważyłem że mniej intensywnie, ale wciąż się zacina i nie jest to tak, jak być powinno.

Daję logi z programu OTL :

Proszę o sprawdzenie tych logów , pochodzą one z programu OTL.

Z góry dziękuję za pomoc,

Cześć !