Komputer się zawiesza po podłaczeniu czegoś do USB

Witam

Wszystko było z jaknajlepszy porządku z moim komputerem aż do dzisiejszego dnia.

Komputer ogólnie chodzi u mnie dość dużo, wyłaczałem tylko monitor, Dzis po takim zabiegu i po właczeniu monitora nie było sygnału. Zresetowałem komputer. Po tej operacji, nie chciał się właczyć windows, zawieszał sie w momencie pojawienia się kursora myszki. Odłaczyłem od niego zewnetrzny dysk twardy po to żeby czasem nie uszkodzic plików i kolejny reset. Komputer się uruchomil normalnie. Po włożeniu wtyczki USB od dysku (3,5" z własnym zasilaniem) następowało zawieszenie komputera. Pomagał jedynie twardy reset. Sprawdziłem wszystkie wejścia USB i było tak samo. Ten sam objaw występował również po podłaczeniu pendriva (zarówno dysk i pendriva działaja bez problemu w laptopie).

Pomyslałem że albo system albo coś z zasilaniem (wadliwy zasilacz?). Miałem stary zapasowy działający zasilacz, podmieniłem go w komputerze - dalej to samo.

Wziąłem wystartowałem Ubuntu Live CD w celu sprawdzenia czy to wina systemu. Po włożeniu pendriva - zwiecha. Za drugim razem pliki były odczytywane. Dysk nie chciał wystartowac i za każdym razem powodował zwiechę. Co ciekawe Ubuntu nie wykrył mojego dysku twardego który siedzi w kompie.

Czy to znak że uszkodziła się płyta główna? Czy może coś innego?

Płyta to Asus P5KPL-AM SE

Podłączałeś tylko do tylnych gniazd, czy do przednich też? Zmierz napięcia, podkręcany był procek?

Podłączałem i do tylnych (4 USB) i do przednich (2 USB) efekt ten sam. Procek nie był nigdy podkręcany. Niestety nie mam za bardzo jak zmierzyć napięcie.

Wygląda na uszkodzone porty USB lub płytę?

Jeśli to tylko problem z USB, kup kartę PCI USB i już.

Odłączyłem wszystkie inne urządzenia od portów USB (klawiaturę, mysz, czujnik pilota) i podpiąłem dysk. Komputer się nie zawiesił, dysk był widziany normalnie w menadżerze urządzeń ale w “Mój komputer” w ogóle go nie wykryło.

Po wejściu w panel sterowania i zarządzanie komputerem - zarządzanie dyskami mam tylko cos takiego:

http://postimg.org/image/693j8n38r/

Wszystkie inne peryferia działają normalnie, komputer się nie zawiesza ani nic.

Może wystarczy przypisać mu literę?

Edit:

Możliwe, że inne urządzenie USB podłączane do kompa ma problem?

Nie da się przypisać mu litery, bo  w zarządzanie komputerem - zarządzanie dyskami wygląda na pusty a tak naprawdę sa na nim dane.

Też pomyślałem że być może inne urządzenie usb ma problem, odłaczyłem wszystko łącznie z przednim panelem usb (odpiąłem przewód od płyty). Wcześniej właczyłem teledysk na youtubie żeby wiedzieć czy komputer się zawiesi czy nie, po wpięciu w usb zwiecha. Zdarzają się przypadki że komputer się nie zawiesi po podłaczeniu tego dysku, wtedy jest on niewidoczny tak jak pisałem wyżej.