Komputer sie zawiesza podczas grania

Gra orginalna, testowalem tez na Live for speed i duzo wczesniej na Left 4 dead.

Zainstalowalem sterowniki do karty dzwiekowej to przez pewien czas myslalem ze problem sie rozwiazal jak odpalilem LFS na pojedynczego gracza i pogralem z 15-20 minut. Nastepnie odpalilem CoD4 w trybie wieloosobowym i tez dlugo dzialalo, az w pewnym momencie sie scielo (ale troche inaczej niz wczesniej bo dzwiek “otoczenia” tak jakby trwal dalej). Po restarcie wlaczylem LFS w trybie wieloosobowym i scielo po jakis 5-8 minutach…

Bez karty jest tak samo.

Przed wyslaniem karty na gwarancje testowalem ja w 3dmark i zwieszalo sie raz po kilku sekundach, czasem po kilku minutach a jeszcze w innych wypadkach (skrajnie) w drugim tescie grafiki. Przy tescie CPU nie zwieszalo kompa.

Pozycze od kumpla jakas stara karte graficzna i sprobuje na niej

Witam.

Podepnę się pod wątek bo mam podobny problem.

Komputer zaczął się wieszać. Zlokalizowałem problemy z jedną z kości ramu. Wyjąłem ją i na razie jest ok.

Ale czy przypadkiem jej awaria nie jest następstwem problemów z zasilaczem?

Czy możecie pomóc mi w interpretacji wyników programu CPUID?

Wartości napięcia nie są absurdalne?

Odczyt temperatury TMPIN2 też wydaje mi się wysoki.

Procesor AMD Phenom II X3

Płyta Gigabyte GA-MA770-UD3

grafika MSI Radeon HD 4850

Ram 2X Goodram DDR2 2048 obecnie jedna kość

Zasilacz Pentagram Silent Force 550 Total

Dzięki

image_id: 2740

Jak chcesz poważnie sprawdzić jakie masz napięcia, to użyj miernika, wartości odczytywana przez programy czy nawet BIOS często mają mało wspólnego z rzeczywistością.

Zasilacz w porządku, więc napięcia powinien trzymać dość dobre (choć każdemu może się zdarzyć gorsza sztuka).

Przeprowadź testy w OCCT, Furmarku i Memtestem.

A wracając do mojego problemu… @Adalbert - instalacja Windowsa 7 64 bit by cos pomogla/zmienila? Teraz jestem na Windows XP SP2 32 bit.

Tylko tak głośno myślę…

Jak masz możliwość to możesz spróbować innego systemu, bo do obecnej sytuacji pomysłu nie mam. BTW system powinno się aktualizować (i powinieneś mieć SP3 z najnowszymi uaktualnieniami, a nie SP2).