Witam, podczas grania w gry po kilku sekundach (czasem po 2-3 minutach) gra sie zawiesza, obraz sie zatrzymuje i dzwiek sie zapetla robiac takie “bzzz”. Moj sprzet to:
Plyta glowna - Medion MD8080
Procesor - Intel Pentium 4 2,5GHZ
Karta graficzna - Radeon HD3650 AGP
ram - 1,5gb ddr
zasilacz - 400 watt XPower
w pierwszej kolejnosci podejrzewalem karte graficzna, robilem testy 3dmarkiem to zawieszal sie przy tescie karty graficznej a test CPU przechodzil do konca. Odeslalem wiec karte graficzna na gwarancje ale oddali mi ja odpisujac ze diagnozowali i testowali ja 3 razy i jest sprawna. Teraz mysle ze to wina procesora ale nie chce zrobic tego samego bledu (wyslac, wydac kase i dostac odpowiedz ze sprawne…). Plyte z prockiem i karte graficzna kupilem w lutym. Zasilacz tez jest sprawny, niedawno kupiony. Gdzies wyczytalem ze to moze byc zla konfiguracja biosu ktora kloci sie z karta graficzna ale nic poza tym…
Przeprowadź testy OCCT i powiedz na jakim teście Ci się zawiesza i jakie temperatury uzyskują podzespoły. Kilkusekundowa gra nie zdąży rozgrzać mocno podzespołów.
sciagnelem sterowniki ktore mi Qbaas podal, odpalilem gre, podzialala dluzej niz ostatnio (niecala minuta ;P) i zwiecha… pozniej wszedlem do biosa, AGP Aperture size ustawilem na 64 MB (z ciekawosci czy to cos pomoze), odpalilem HWMonitor i gre LFS w oknie - tak zebym mogl widziec jak ciepla robi sie karta. Maksymalnie doszlo do 49 stopni (co chyba nie jest wcale tak duzo), gra dzialala dluzej (z 3-4 minuty), juz mialem nadzieje a tu nagle krach… obserwowalem przed tym temperature karty to doszlo do 49, pozniej spadlo do 48, trzymalo sie tak przez chwile, za chwilke znowu 49 i padlo.
A moze to jest jakies zabezpieczenie - jak wskoczy 50 stopni to zatrzymuje sie komputer? Zgaduje
pomiar-temperatur-t340449.html - na dole masz krótki opis tego programu, wykonaj test CPU i GPU powiedzmy 15min, zobacz czy przejdzie, a jak nie to opisz co się stało
zrobilem test za pomoca OCCT i test CPU:OCCT przeszedl pomyslnie (tzn tak mysle bo komputer sie nie zawiesil). Po tym zrobilem test GPU:OCCT i w momencie kiedy pojawilo sie nowe okno i zaczol sie test to po jakis 2-3 minutach zgasl mi monitor i wlaczyla sie dioda sygnalizacyjna.
Zaznacze jeszcze ze po zakupie sprzetu wszystko dzialalo jakis czas, po dluzszym uzywaniu zaczelo sie wlasnie wieszac przy grach 3D, jak wyslalem na gwarancje karte (jechala do nich jakis czas wiec nie byla uzywana kilka dni) i ja diagnozowali to powiedzieli ze jest sprawna. Po tym jak wrocila do mnie to przez kilka godzin tez byla sprawna… Nie rozumiem juz tego.
Czy ten dzisiejszy test wyklucza zasilacz?
ps. jeszcze nie sprawdzalem memtestem, ale duzo wczesniej bawilem sie z wyciagnieciem jednej kosci, odpaleniem gry a pozniej druga i caly czas to samo, robilem tez test kości programem MemTest - ktory dziala w windowsie bez potrzeby bootowania go z plyty
Jak nie znalazło się konkretnej przyczyny, to ciężko cokolwiek wykluczyć. Np. temperatury faktycznie wyglądają w porządku, ale nikt nie gwarantuje, że czujniki się akurat nie schrzaniły. Oczywiście na napięcia podawane programowo nie ma co zbytnio patrzeć (+12V na granicy górnej normy ATX, +3,3V na granicy dolnej normy ATX, napięci zbytnio nie skaczą).
Kości wydają się również w porządku, chociaż dla pewności dobrze by było odpalić test z cd/pendrive i niech zrobi kilka rund dla pewności.
Przeprowadź test CPU:OCCT - wyłącz internet i wszelkie niepotrzebne programy działające w tle, Test Type ustaw na Auto i odejdź od komputera na godzinę - wykresiki na forum i do tematu. Wykonaj też test CPU:LINPAK - Test Type: Auto, i jak masz możliwość to zahacz 2 checkboxy.
Testy tak dla pewności, żeby już do tego nie wracać.
No i sprawa o którą nie pytaliśmy: jak z wirusami i innymi śmieciami? Jaki antywirus masz? Skanowałeś komputer w poszukiwaniu syfu? A może przeinstalowywałeś sterowniki czy system?
System byl nie tak dawno reinstalowany i dysk C formatowany o wirusach bym nie myslal bo przed 2 reinstalacjami systemu na tym sprzecie dzieje sie to samo.
ustawiłem wszystko tak jak powiedziałeś, oto wykresy:
test przeszedl caly bez problemu jak widzisz, a spodziewalem sie ze komputer znowu sie zatrzyma… odpalilem po tym call of duty4, pogralem z 10-15 minut i zwiecha a moze to cos z karta dzwiekowa? mam bardzo stara karte creative soundblaster live (chyba kupiona w 1998-2000) ale jak dotad wszystko bylo z nia sprawnie; muzyka, filmy, nagrywam tez przez nia gitare na kompa