Komputer się zawiesza, problem sprzętowy?


(Kviatek4) #1

Znajoma ma problem z komputerem przez tel.

Dowiedziałem się tyle że:

Komputer uruchamia się normalnie jednak po minucie dwóch normalnego korzystania komp

zawiesza się tak że nie można nic z nim zrobić kursor się zatrzymuje, crtl+alt+del też nie działa jedynie co pozostaje to restart.

Na chwilę przed tym podobno z komp. słychać jakieś "pyknięcie" J

Może ma ktoś jakieś sugestie co to może być?


(JNJN) #2

To strasznie dużo wiemy.

Proponuję poczytać tutaj podobnych tematów było dużo - a możliwości usterki też jest wiele.

  • konserwacja kompa

  • temperatury wszystkiego

  • uszkodzenie sprzętu

  • system,sterowniki,szkodniki

  • inne


(P Krasuski) #3

Ja tak miałem jak mi się dysk zaczął sypać ("pyknięcie i kompletny zwis") :wink: Może to jest przyczyna??


(sdar) #4

Jeśli problem jest IDENTYCZNY to śledź uważnie rozwój tego tematu a jeśli tylko PODOBNY to (aby nie smiecić na forum)załóż oddzielny temat opisując dokładnie problem.

Post->KOSZ


(Tomek Zamlynny) #5

przyczyn może być dużo jak pisze @JNJN , również sprawdzić nalezy:

:arrow: kondesatory na płycie głownej

:arrow: podgląd zdarzeń start-> uruchom-> eventvwr.msc

:arrow: sprawdzić jak komputer zachowuje sie w Trybie awaryjnym


(Givera) #6

Co ma sprawdzicw tym podgadzie zdarzen?? Sory ale jestem z lekka zielony


(Tomek Zamlynny) #7

błedy, które sa oznaczone na czerowno i podać ich tresc


(Mayster X) #8

proponowal bym rowniez podzielic sie z nami logiem :

:arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36654


(Givera) #9

wszystko z zakładki system. dzieki chociażby za samo zainteresowanie.

Próbowałem najpierw zagrac a po zawieszce i po ponownym uruchomieniu kompa dopiero zobaczyc te błędy. :frowning:

Złączono Posta : 21.04.2006 (Pią) 15:02

oto prosze i ten log:


(Tomek Zamlynny) #10

start-> uruchom-> sysdm.cpl

sprzet-> menadzer urzadzeń Menu-> Widok-> pokaż ukryte urządzenia

Sterowniki niezgodne z Plug and Play

usń:

gdzie uruchom ponownie komputer


(Givera) #11

nie moge ich odinstalować wszystkich naraz a jesli odinstaluje jeden uruchamia ponownie komputer a nastepnie odinstalowuje drugi i trz uruchamia ponownie komputer wtedy ten pierwszy znowu jest. Narazie je tylko powyłączałem. A i nie ma ich wszystkich tam Jest tylko:

reszty nie ma. o co biega???

A po pomownym uruchomieniu tak mi zamulilo kompa nie moglem włączyć nic nawet men. systemu. Mam dosyć


(Tomek Zamlynny) #12

chodzi o to aby po usunieci sam zainstalował mu urządzeń, gdzie następnie przejdz do podglądu zdarzen i sprawdz czy błąd sie powtarza :?:


(Givera) #13

mogłabys to mi napisac w polskim jesyku bo nie za bardzo wiem co chciałaś mi przekazać pisząc to :oops: przepraszam

Złączono Posta : 24.04.2006 (Pon) 19:09

A tak wogóle to dlaczego usunąłęś moje wyjaśnienie całego mojego problemu był bardziej jaśniejszy niż PATS'a a tak po za tym to ja go ciągne dalej a PATS ucichł.


(Tomek Zamlynny) #14

usuwaj pojedyncza w/w urzadzenia i sprawdz czy system je odnajdzie i zainstaluje :!:


(Givera) #15

instaluje wszystkie a niektórych wogóle nie ma.

Złączono Posta : 26.04.2006 (Sro) 18:22

a tak właściwie to jakie powinny być temperatury speedfan??? U mnie i nie wiem czy nie za wyskokie są takie:

Temp1: 55C

Temp2: 78C

Temp3: 54C

HDO: 41C

Temp: 79C


(Tyziek) #16

miałem taki sam problem trudno uwiezyc ale wystarczyło odurzyć komputer wewnątrz


(Givera) #17

odkurzałem go ostatnio jak dysk wymienialem czyli jakies 2 tyg temu

Złączono Posta : 01.05.2006 (Pon) 18:08

Chyba nikt nie jest w stanie mi pomóc :frowning: nie moge garc nie moge nic praktycznie on co jakiś czas zawiesza sie nawet przy przegladaniu byle jakich stron w necie. MAKABRA :shock:


(Mafiozo88) #18

Witam mam podobny problem gdy komp się zamuli to zauważylem że w menadzerze zadań "system"zabiera 50 CPU oraz proces bezczynności drugie 50% nie moge wtedy zamknąć żadnej aplikacji ani uruchomić nowej myszka niekiedy chodzi lub również się zawiesza.Proszę o pomoc

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 22:48:01, on 2007-03-01

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)


Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\WINDOWS\RTHDCPL.EXE

C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe

C:\Program Files\Diskeeper Corporation\Diskeeper\DkService.exe

C:\WINDOWS\system32\wbem\wmiapsrv.exe

C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe

C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE

C:\Program Files\foobar2000\foobar2000.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

C:\Program Files\HijackThis\HijackThis.exe


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

R3 - URLSearchHook: Yahoo! Toolbar - {EF99BD32-C1FB-11D2-892F-0090271D4F88} - (no file)

O1 - Hosts: 66.98.148.65 auto.search.msn.com

O1 - Hosts: 66.98.148.65 auto.search.msn.es

O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: (no name) - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SDHelper.dll

O4 - HKLM\..\Run: [RTHDCPL] RTHDCPL.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [Alcmtr] ALCMTR.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [kav] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k

O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - HKCU\..\Run: [µTorrent] "C:\Program Files\uTorrent\utorrent.exe"

O9 - Extra button: Ochrona WWW - {1F460357-8A94-4D71-9CA3-AA4ACF32ED8E} - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\scieplugin.dll

O9 - Extra button: PalTalk - {4EAFEF58-EEFA-4116-983D-03B49BCBFFFE} - C:\Program Files\Paltalk Messenger\Paltalk.exe

O16 - DPF: {30528230-99f7-4bb4-88d8-fa1d4f56a2ab} (YInstStarter Class) - C:\Program Files\Yahoo!\Common\yinsthelper.dll

O16 - DPF: {68282C51-9459-467B-95BF-3C0E89627E55} (MksSkanerOnline Class) - http://www.mks.com.pl/skaner/SkanerOnline.cab

O20 - Winlogon Notify: klogon - C:\WINDOWS\system32\klogon.dll

O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe

O23 - Service: Kaspersky Anti-Virus 6.0 (AVP) - Unknown owner - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe" -r (file missing)

O23 - Service: Diskeeper - Diskeeper Corporation - C:\Program Files\Diskeeper Corporation\Diskeeper\DkService.exe

O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe

(Ms) #19

U mnie pojawił sie podobny problem - na SBS2006 w pracowni szkolnej - serwer potrafi zawiesić się 10 razy pod rząd czego efektem jest to, że można ocipieć w czasie zajęć. Nic nie działa - :frowning: wymieniłem już płytę główną i niestety nic to nie pomogło. Próbowałem zrobić wszystko zgodnie z instrukcjami z forum - niestety problem dalej występuje.

Drugi komputer który też się co chwile mi wiesza to mój prywatny - jest to nowy sprzęt wymienilem w nim zaraz na początku płyte główną, ale problem dalej jest - używam go do zgrywania filmów przez Pinacle Studio i niestety - za każdym razem kiedy próbuje zgrywać projekt to jest całkowita amba - od razu wszystko się zawiesza. System jest aktualnie świeżo postawiony także awaria orogramowania w ogóle nie wchodzi w rachubę

Jak ktoś ma podobny problem to prosiłbym o kontakt