Komputer się zawiesza


(Salamander8) #1

Witam, mam taki kłopot:

jak tylko kończę grę w Medievala lub Shoguna, to zawiesza mi się komputer (na nic nie reaguje, trzeba reset). Problem dotyczy tylko tych gier i tylko przy zamykaniu - przez całą grę nie ma najmniejszych problemów. Mój komp to AMD Sempron 1,8 GHz, ATI Radeon 9550 256 MB, 1 GB RAM. Jak można coś z tym zrobić?

Z góry dzięki za pomoc.


(system) #2

Gry są oryginalne?? Jaki masz system i czy tez oryginalny??

Moze zainstaluj od nowa grę lub przeinstaluj sterownik do karty graficznej, zaktualizuj DirectX.


(Lukaszk 89) #3

Działo się tak od początku czy od jakiegoś czasu dopiero zaczął występować ten problem?

Odinstaluj gry, przeczyść rejestr CCleanerem, usuń pozostałe foldery po deinstalacji, reset i zainstaluj od nowa.

Komunikat jakiś wyskakuje?


(Salamander8) #4

Gry oryginalne, system też (XP z SP2 + AutoPatcher).

Dzieje się tak od początku, reinstalacji już próbowałem, ale to nic nie daje.

Nie ma żadnego komunikatu, po prostu klikam na zakończ grę, potwierdzam i zamiast ujrzeć pulpit, to widzę cały czas menu z gry, muzyczka leci w tle, ale komputer nie reaguje... :frowning:


(Lukaszk 89) #5

A próbowałeś zakańczać grę Alt+F4 ?


(Salamander8) #6

Próbowałem, komp po prostu nie reaguje. Przez Menedżera zadań zresztą też...


(system) #7

Przez Menadżera zadań wyłączałeś grę przez zakładkę Aplikacje czy Procesy?? Wyłącz grę przez zakładkę Procesy.


(Salamander8) #8

Pisałem - komp nie reaguje. Nie można wejść w menedżera zadań... Na nic nie reaguje, trzeba po prostu resetować

Wie ktoś co mogę z tym zrobić?


(Lukaszk 89) #9

Napisałeś że zawiesza się jak kończysz grę.A dokładniej to jest w momencie wybrania z menu koniec/wyjście?Jeśli tak to nie możesz przed tym użyć Alt+F4?


(Salamander8) #10

Mogę, ale nie podoba mi się, że coś nie działa jak powinno :stuck_out_tongue:


(SeBoLaS) #11

A jak wyglądają sprawy temperatur?? Podkręcałeś go jakoś??


(Lukaszk 89) #12

To bardziej wina systemowa niż sprzętowa.

Ja także nie lubię jak coś nie działa jak powinno, ale nieco głupia sprawa z tymi grami.A czy przy innych dzieje się tak samo, czy tylko przy tych 2?

Przeczyść rejestr CCleanerem.


(Salamander8) #13

Rejestr czyściłem - nic.

A problem jest tylko z Medievalem i Shogunem (seria Total War), obie z Sega. :expressionless:

Z żadną inną nie mam żadnych problemów.

A komp nie jest podkręcany, temperatura mieści się w przedziale 32-37 stopni.


(Lukaszk 89) #14

Sprawdź je jeszcze na innym kompie.