Komputer się zawiesza

Witam,
Ostatnio wymieniłem kartę graficzną na RX 6800 XT i od tamtego czasu co losową ilość czasu komputer się zawiesza i muszę go zresetować. Zawieszenie wygląda tak: Główny monitor staje się czarny ale drugi wciąż działa i nic na nim nie znika dopiero po czasie wyskakuje „no connection” dźwięki słychać cały czas, lecz ja nie mogę nic kliknąć lub ruszyć myszką. Nic się nie przegrzewa karta ma od 60 do 80 stopni (przeważnie niższe granice) tak samo procesor. Posiadam Windowsa 10. Sterowniki raczej są najaktualniejsze, ponieważ posiadam aplikacje producenta do sterowników i ogólnie tego typu rzeczy. Po resecie komputera wszystko wraca do normy, aż do następnego zawieszenia.

Podaj resztę specki kompa.
Jak podłączone (do jakich złączy) masz te monitory? Zamień je miejscami, tj. pierwszy podłącz tak, jak drugi, a drugi - jak pierwszy, o ile to możliwe. Wtedy zobaczysz, czy na drugim zniknie obraz i się zrobi taka zwiecha.

i7 10700F, Crucial 16 GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black, SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold, Arctic Freezer 34 eSports Duo 2x120mm, MSI MPG Z490 Gaming Plus
Dodam, że przed zmianą karty nic takiego się nie działo. Jeden mam podłączony displayportem (główny), a drugi HDMI. Niestety nie mogę ich zamienić 2 monitor nie ma displayporta.

Mówisz o temperaturach pod obciążeniem, mam nadzieję? Bo to nie są wartości które powinieneś mieć przy bezczynności/lekkim użyciu.

Odłącz jeden wyświetlacz (np. ten z HDMI) i poobserwuj czy na jednym będą problemy. Jeśli tak, zamień ekrany - odłącz ten z DisplayPort a podłącz z HDMI.

No na idle takich temperatur nie możesz mieć!

Tak podczas grania takie temperatury podczas przeglądania internetu temperatury to mniej więcej 40 stopni. A jeśli chodzi o kabel to nie wiem czy o to chodzi ale oba są sprawne działały mi już ponad 2 lata i nic z nimi nie robiłem oprócz ostatniego przepięcia. Jeśli naprawdę może to być ich wina to już bardziej tego displayporta. A z tą obserwacją to ciężko bo potrzebuję do pracy 2 monitorów a ta zawieszka może się stać 2 razy w ciągu 5 minut jak i dobrze w ogóle przez cały dzień.

Nie chodzi mi o kable, ani same ekrany. Chodzi mi o obsługę dwóch wyświetlaczy podłączonych do tej karty. Stąd moja sugestia żeby odłączyć jeden wyświetlacz i poobserwować zachowanie komputera na jednym.

Kurde teraz jak mi napisałeś to tak, na początku gdy zainstalowałem nową kartę miałem tylko 1 monitor i nie było żadnych problemów dopiero bo podłączeniu 2 zaczęło się to dziać.

Jakieś postępy w temacie? Zostałeś przy jednym ekranie? Wróciłeś do starej karty? Coś innego rozwiązało problem?

Niestety nie, ale też zauważyłem, że dzieje się to o wiele rzadziej oraz że ekran sam wraca bo minucie - dwóch

Przy obydwu monitorach, czy jednym?

Obydwu, nie widzi mi się rezygnowanie z 2 monitorów bo strasznie mi to ułatwia życie

Rozumiem. W takim razie musisz czekać na aktualizację sterowników karty graficznej i liczyć że naprawią ten błąd, bo, z tego co piszesz, ewidentnie jest to jej wina.

Ewentualnie możesz też spróbować zainstalować sterowniki do obydwu swoich monitorów i sprawdzić czy jest jakaś różnica w zachowaniu. Są na pewno do pobrania na stronie producenta danego monitora.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.