Jeśli nie masz zintegrowanej sieciówki wi-fi na płycie, musisz takową zakupić. Ja ze swojej strony polecam Ci sieciówki na USB, gdyż (moim zdaniem) zapewniają lepszy zasięg niż te montowane we wnętrzu. Z drugiej strony takie połączenie jest strasznie niestabilne. Sam mam tymczasowo wifi i rozłącza mnie średnio 5 razy na godzinę, a ponowne połączenie się trwa czasem 10 minut.
Dziekuje za odpowiedzi ale mam jeszcze jedno pytanie jaka karta bedzie pasowala do routera
Tp-link w8901g
I plyty glownej
Gigabyte kn 8
Ps. w jakiej przedziale cen oplaca sie kupic stabilna karte i czy karta podlaczona do plyty bedzie lepiej utrzymywala polaczenie niz karta z wejsciem usb
Najprawdopodobniej masz slot PCI na płycie, więc można wkładać.
Chciałbym żeby CeMeNT jakoś uzasadnił wyższość USB nad PCI jeśli chodzi o zrywanie połączenia. Przyczyny rozłączania są najprawdopodobniej po stronie złęj konfiguracji karty/routera.
Z uwagi, że twój router działa na protokole g, podane TP-Linki będę się jak najbardziej nadawały. Nie sugeruję sprzedawcy - to tylko przykłady.
Routera nie wykluczam, gdyż tego szajsu od UPC (jeśli można to nazwać routerem) nie idzie dobrze skonfigurować.
Jeśli chodzi o wyższość kart pod USB nad PCI to w tym wypadku miałem na myśli siłę sygnału - miałem swego czasu kartę wifi pod PCI, sygnał był o wiele słabszy niż przypadku karty pod USB (do wielu z nich dodawane są przedłużacze USB, dzięki którym można w pewnym stopniu manewrować kartą).
Jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia, mimo wszystko uważam, że stacjonarnego peceta lepiej mieć podłączonego przewodowo.