I tak właśnie wygląda. Też myślę, że masz uszkodzony przycisk zasilania czy coś w pobliżu niego. Możesz sprawdzić jak wygląda lub ostrożnie sięgnąć telefonem z włączoną latarką żeby zrobić zdjęcie jak od wewnątrz?
JFP1 -> Power Switch
Gdy włączyłem i zrobiłem spięcie lekko poruszył sięci przestał zasilacz lecz chłodzenie od procesora nie ruszyło się przestraszyłem się i wyłączyłem od prądu
Niestety nie mogę otworzyć przedniej klapy
Tam właśnie zrobiłem spięcie , nie mam kabelka power switch
Obejrzyj jeszcze raz wtyczkę od zasilania procesora czy prawidłowo ją włożyłeś, bo z instrukcji wynika, że napięcia powinny iść dwoma prawymi kablami, a masa lewymi. U Ciebie natomiast wygląda jakby napięcie było na dolnych kablach.
Na wtyczce i gnieździe jest zatrzask. Dopasuj je do siebie.
To ja tak samo w swoim pierwszym komputerze
ok zasilanie procesora siedzi bardzo dobrze
Wyjalem i włożyłem ponownie dociskając
No to zewrzyj jeszcze raz piny przycisku zasilania i sprawdź czy działa.
Nic się nie stało
Spróbuj tylko z jedną kością pamięci.
Jeśli to jest tak stara obudowa, to jest szansa, że ma buzer/głośnik. Podłącz go i powiedz czy płyta wydaje jakieś sygnały dźwiękowe po zwarciu pinów zasilania.
lekko poruszył się zasilacz i przestał chłodzenie procesora nie ruszyło się głośnik nie wydał żadnych dźwięków
Ciekawe, jaką masz wersje BIOS, bo pod ten procek powinna być co najmniej ta (lub wyższa): https://download.msi.com/bos_exe/mb/7830v15.zip
niewiem nie znam się na tych biosach pewnie fabryczny
Pytanie zasadnicze - brak odpowiedzi
Jeśli nie, czy ten zestaw działał wczoraj, przedwczoraj, tydzień temu, miesiąc temu?
Patrz wyżej - skąd ta obudowa?
Spaliłeś temat a autora tematu wpędziłeś w nerwicę!
[/quote]
Jak Qubus będzie dotykał śrubokrętem pinów w dowolnej kolejności nic się nie stanie/spali
Nie zrobiłeś spięcia tylko zamknąłeś obwód prądu. Nie ma się co bać, to nie 230V.
W ostateczności, jeśli nie ma kabelka power switch, w miejsce jego podłączenia wskazanego na obrazku przez @anon67650823 możesz włożyć kabelek reset switch. Nie będziesz miał ręcznego restartu najwyżej…
Do obu gniazd JPF1 i JPF2 na dole płyty nie podłączaj żadnych innych kabelków poza jednym, czyli RESET SW.
Wetknij tę dwu-przewodową wtyczkę (kierunek obojętny) do pinów 6 i 8 na gnieździe JPF1 (uważnie!), oznaczonych na szkicu jako Power Switch. W takiej konfiguracji rób wszelkie próby uruchamiania, oczywiście za pomocą przycisku Reset na obudowie.
Ehhhhhh głupi ja przepraszam wszystkich że musieliście poświęć czas problem był w źle podpiętej wtyczce (zasilanie procesora) niewiem jak to ale byłem u mojego nauczyciela z informatyki i on wypia i wpiął i zaczelo dzialac , to był mój pierwszy raz bardzo stresujący jeszcze raz dziękuję
Faktycznie, jak przyjrzeć się zdjęciu, to widać że wtyczka zasilania CPU powinna być obrócona o 90 stopni w prawo (oba żółte kabelki po lewej stronie).
Pisałem o tym 2 tygodnie temu.
Mój błąd, że nie kazałem ci wysłać kolejnego zdjęcia…
…ale uznałem, że dopasowanie do siebie zatrzasków na obu końcach złącza nie przerośnie twoich możliwości