Hej
Mam problem ponieważ jak w tytule mój komputer nie startuje klikam przyscisk wlacz i mieć nie reaguje (obudowa jest stara) większość części jest nowa z allegro , próbowałem też startnac komputer bez karty graficznej i też nie odpala kabelki z obudowy
(HHD LED PWR LED S/B SW RESET SW) jedynie karta graficzna i procesor da używane , chcę podkreślić że karta graficzna była testowana i działa nie wiem co z procesorem(Intel) nie miałem wykrzywionych pinów ani żadnych rysek i ukruszen , Czy może to być wina procesora ? A może płyty głównej ?
Proszę o pomoc bo niewiem jak sobie poradzić
Dziękuję z góry za odpowiedź/pomoc
Na początek dokładna specyfikacja sprzętu.
Jakie są objawy? Zapalają się jakieś diody? Uruchamiają się wentylatory? Podłączyłeś komputer do prądu?
Dobrze
Intel core i5-4460
płyta głowna msi e43 dash
2x4gb ddr3 ram 1600mhz
Dysk hdd blue 500gb
Zasilacz elementem E2 550w
Chłodzenie stockowe domyślne z podelka
Witaj podłączyłem włączyłem zasilacz włączyłem listwę kompletnie nic ani wiatrak się nie włącza żaden dźwięk 0 reakcji
Ciężko jednoznacznie stwierdzić czy padał zasilacz czy płyta. Ale ja obstawiam zasilacz. Dlatego co ja bym sprawdził w pierwszej kolejności jeżeli nie masz miernika lub nie umiesz go używać to sprawdziłbym czy komputer wstanie podpięty do innego zasilacza.
Dobrze zasilacz ma 2 tygodnie nowy z sklepu sprawdzę miernikiem i napisze
Ja bym zrobił najprostszą rzecz w tej całej sytuacji: odesłał wszystko.
Jeżeli masz dostęp do innego zasilacza lub płyty, to sprawdzić nie zaszkodzi, ale doinwestowywać w takie coś…“dokupię zasilacz, a może jeszcze płytę, no z nowym prockiem wstanie na 100% już!”.
Jeżeli okazałoby sie, ze cos nie działa, to od osoby prywatnej ciężko będzie gwarancje wyegzekwować. W sumie ten dzisiejszy problem stworzyłeś sam “kupie tanio dobrego I5, kij że sprzet ma 7 lat na karku”. Za 100 lub 200 zł więcej byłby Ryzen na sklepowej gwarancji i wydajniejszy jeszcze.
Próba zwarcia pinów POWER na płycie głównej też nie przynosi efektu?
próbowałem ale nie jestem pewien czy dobrze - brak efektu
… a nie dałoby się zasilacza uruchomić zwierając 2 wyjścia?
Byłaby pewność, jak wstanie, to winny jest raczej “zestaw”, nie zasilacz.
Sam montowałeś komputer? Wrzuć zdjęcia jak to poskładałeś.
Oczywiście zdjęcie bez kabelków bo rozpialem je
Na zdjęciu nie widać, aby obudowa była podłączona, to na przycisk zasilania nie reaguje…
Nie reaguje na przycisk z obudowy
Jeśli nie podłączyłeś obudowy, to nie będzie reagować , dlatego @anon67650823 zasugerował ręczne zwarcie pinów na płycie (co by wykluczyło np. uszkodzenie samej obudowy), ale ty po prostu weź instrukcję i ją podłącz
emmm podłączyłem te kabelki i przycisk nie reagowal zrobiłem to zgodnie z instrukcją online , myślę że problem jest w tym że nie ma kabelka opisanego power switch tylko jest S/B sw
może też być problem z obudową ma około 20 lat xD
No to weź wkrętak, podłącz kompa do prądu i dotnij nim naraz te dwa piny od przycisku zasilania na obudowie (power), tylko nie dotnij nic innego, żebyś czegoś nie spalił