Nie sprecyzowałem w temacie do czego dokładnie ma mi służyć sprzęt, ponieważ mówiąc ogólnie najbardziej by mi zależało na szybkości i płynności pracy na komputerze, trochę w mniejszym stopniu do gier, bo tak jak czasem można coś popykać w jakieś kilkuletnie gry, to nie zależy mi na odpalaniu najnowszych gier na wysokich detalach.
Przechodząc do wyboru podzespołów i rozejrzeniu się trochę to przyznam, że trochę napaliłem się na AMD Ryzen 7 3700X, ale nie wiem czy przy tym budżecie nie będzie za drogi i czy nie lepszym rozwiązaniem byłby AMD Ryzen 5 3600 lub jeszcze jakiś inny i tu moglibyście mi doradzić, Intelu raczej nie biorę pod uwagę.
Co do pozostałych podzespołów mam już mniejszą wiedzę, jaką płytę główną, pamięci dobrać w najlepszej konfiguracji pod procesor, czy grafikę pod procka z AMD nie lepiej wybrać Radeona czy to nie ma znaczenia i wybrać GeForce’a. Dysk HDD najlepiej o pojemności 2TB, a co do zasilacza, to nie wiem której firmy najlepiej.
Dla uzupełnienia informacji monitor który posiadam to Acer Nitro VG240YBMIIX.
trzymaj https://www.x-kom.pl/lista/cal2rlcke hdd dodasz we własnym zakresie, nie wiem na czym można tutaj przyoszczędzić bardziej. Jeszcze jest kod admin123, który daje -30 zł 3700x to średnio w tym budżecie, poza tym to proc bardziej pod wielozadaniowość. Radeon w tej cenie jest odpowiednikiem rtx2060, który jest już stary i słaby. Ramy jak to do ryzena w dualu i minimum 3200mhz
Do czego będziesz wykorzystywał głównie komputer. W normalnym użytkowaniu nie odczujesz praktycznie różnicy między AMD Ryzen 7 3700X a AMD Ryzen 5 3600.
Multimedia, do pracy, czasem gier. Co do procesora chyba jednak zdecyduje się na Ryzen 5 3600, w zamian za to wziąłbym ten dysk Crucial 1TB 2,5" SATA SSD MX500, bo 500GB może być trochę mało. Jeszcze wziąłbym jakieś chłodzenie do procka, te powinno wystarczyć? SilentiumPC Fera 3 120mm.
System nie jest w cenie.
Moim zdaniem jeśli nie wykonujesz dość zaawansowanej pracy to Ryzen 7 nie ma sensu, Ryzen 5 wystarczy w zupełności. Zobacz sobie te zestawy, może coś Ci wpadnie w oko
Weź zestaw na 5 3600, 3700x jest świetne do obróbki audio/video/foto i bardziej profesjonalnych zastosowań. Dołóż do karty graficznej i RAM oraz ew. dysku na nVME. Będzie Ci nieźle śmigało na takiej konfiguracji.