Witam.
Tak jak w temacie. Mam problem z bardzo głośnym sprzętem. Na moje najprawdopodobniej chodzi o kartę graficzną (3060ti). Gdy odpalam (w tym przypadku poe2) przy ekranie logowania niemal od razu zużycie mem (patrząc w afterburner) dobija do maxa, moc wiatraków dobija do 95% (jakieś 2400 obrotów) i słychać jakbym w pokoju miał samolot. Nie wiem czy ta karta jest wadliwa, czy to taki model. Problem nie tylko dotyczy POE2, ale wielu gier. Natomiast wiele gier również działa dobrze i karta nie staje się aż tak głośna.
Nie wiem czy nie wymienić karty może na coś nieco lepszego, co jest dziwne bo gry mi dobrze działają, ale ten hałas mnie wprost dobija. Może jest ktoś polecić coś w miarę cichego i nie drogiego? Chyba tym razem wybrałbym Radeon.
procesor: AMD Ryzen 5 5600X Zen 3 CPU
płyta główna: Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2 AMD Motherboard
grafika: MSI GeForce RTX 3060 Ventus 2X 12GB OC GPU
pamięć: Samsung 980 1TB M.2-2280 PCIe 3.0 x4 NVMe SSD
psu: Corsair RM Series RM650 650W Modular 80+ Gold PSU
ram:
Kingston FURY Beast 16GB (2x 8GB) 3200MHz DDR4
Corsair VENGEANCE RGB PRO DDR4 RAM 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Intel XMP 2.0
obudowa: Fractal Design FD-C-TOR1C-05 Torrent Compact Rgb Tg Clear Tint, Mini
do tego trzy wiatraczki Corsair LL120 RGB + jakieś inne z corsaira i chłodzenie AIO Corsair iCUE H115i PRO XT
Dzięki.
Chyba też bym musiał PSU dokupić lepszy nie? czy 850w styka? myślę nad Corsair RM850e. @edit. Zamówiłem zasilacz to teraz trzeba jakąś cichą i w miarę wydajną kartę. Ktoś coś poleci?
Niestety to nic nie da. Problem z głośnością tej karty mam praktycznie od początku - może trafił mi się jakiś cholernie felerny model. Od samego początku musiałem chociażby zmieniać ustawienia w afterburnerze, by było „jako tako”. Niestety ale jak pisałem wcześniej w niektórych grach po prostu włącza się… samolot w pokoju. Próbowałem nawet rozkręcać tą kartę, nałożyć pastę, dodatkowe blaszki itp by temperatury spadły no i spadły… o 2-3 stopnie. Wiatraki mimo wszystko są przerażająco głośne i takie wycie z komputera całkowicie odbiera przyjemność z grania w gry. Jako iż czas mam dość ograniczony to chciałbym się tym cieszyć jak najbardziej się da, a z tą kartą się nie da. Dlatego pytanie do was - jaką kartę warto kupić? Ważne by była cicha i w miarę wydajna. Chciałbym wydać maksymalnie 500 funtów (z 2500 zł zapewne). Dzięki.
Ile razy miałem kartę MSI (od 20 lat), tyle razy do szału mnie doprowadzały wentylatory. Coś w tym jest bo nawet w recenzjach opisują „bardzo bardzo hałaśliwe”. Nawet jak to nie była Nvidia tylko AMD to jak tornado.
Dla mnie to akurat dużo wnosi do tematu, gdyż tylko potwierdziłeś moje doświadczenia związane z firmą MSI. Cokolwiek od nich nie kupię to jest jakieś wadliwe / felerne / szybko się niszczy.
Myślę nad GIGABYTE Radeon RX 7800 XT, która kosztuje u mnie równe 500 funtów. Myślicie że to dobra karta graficzna? No i czy wejdzie mi do obudowy?