Komputer startuje ale nie daje sygnału


(Dosterczuk1321) #1

Witam
Mam problem z komputerem który dzisiaj przestał działać. Kompik chodził włączony i nic się nie działo. Na chwilę poszedłem do kuchni, a gdy wróciłem dioda na włączniku wyłączyła się jak i monitor. Nie dało się go ,wybudzić’’. Po restarcie to samo, dioda nie działa a monitor nawet nie pokazał not signal detected. Podejrzewam zasilacz bo jakaś firma krzak. Od razu mówię że nie używałem go do gier. Bardziej internet czy office. Ktoś ma pomysł?


(asus2017) #2

Rozkręć obudowę i sprawdź kondensatory jak będą popuchnięte to do wymiany. A co do komputera i zasilacza słyszysz jak komputer startuje.


(Dosterczuk1321) #3

tak wentylator od procka i zasilacza krzaczka startują


(asus2017) #4

Może karta graficzna padła, bo jak zasilacz i procek się starują, czyli to się nie zepsuło. Masz możliwość przetestować swoją kartę graficzną na innym komputerze.

PS Ile lat ma twoja karta graficzna.


(Dosterczuk1321) #5

karta integra XD


(asus2017) #6

To sprawdź monitor na innym kompie i powąchaj zasilacz czy coś ci tam nie śmierdzi.


(Dosterczuk1321) #7

monitor ok sprawdzany a z rana z chęcią powącham mój zailacz


(asus2017) #8

Ale monitor sprawdziłeś na innym komputerze czy tylko zobaczyłeś, że dioda się świeci.


(Dosterczuk1321) #9

podpinałem do lapka i wszystko chodzilo. Ale nwm czemu dioda na kompie się obraziła


(asus2017) #10

Przyznam, że pomysły mi się wyczerpały może inny człowiek ci na forum pomoże.


(Dosterczuk1321) #11

spoko z rana obczaje te kondensatory i piękny zapach zasilacz może czegoś się dowiem


(asus2017) #12

Jak dasz radę to sprawdź zasilacz w środku.


(Dosterczuk1321) #13

Już nie trzeba, ponieważ okazało się że płyta padła. Kondensatory ok, zasilacz sprawdzany i działa, monitor też działa więc padło na płytę. Poza tym nie dawała sygnału bios dlatego tym bardziej zeszło na nią. Ale, płyta wymieniona, zasilacz wymieniony na porządny i dodałem w końcu kartę graficzną. Temat zakończony