Komputer (stream-gry) 3,5-4k

Witam, jako iż doczekałem się światłowodów na swoim osiedlu chciałbym wreszcie kupić sobie odpowiedni do tego sprzęt, lecz jeśli chodzi o łączenie podzespołów itp. jestem laikiem.
Dlatego zwracam się do was z prośba o złożenie fajnego i perspektywicznego (na rozbudowę) sprzętu. Chodzi mi tutaj o sama skrzynkę resztę posiadam (monitor, klawe itd.)
Fundusz jaki jestem w stanie przeznaczyć
to od 3,5-4k.

Z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam.

https://gamingsociety.pl/artykul/polecane-zestawy-komputerowe-maj-2018-3155?p=7 lub https://zalecane.pl/polecane-zestawy-komputerowe-maj-2018/?cn-reloaded=1 lub https://pclab.pl/art52777-18.html

Jak pod streaming to lepszym wyborem będzie Ryzen.

Obudowa to rzecz gustu, zawsze możesz dać co innego - moja propozycja ma zamontowane dwa wentylatory fabrycznie. Zasilacz mocny, ale jak planujesz rozbudowę to na pewno się nada - wymiana na GTX 1080, może nawet Ti czy mocniejszy procesor.

Zestaw na odblokowanym Intelu, ale jak pisałem Ryzen lepiej wypada w streamingu.

Ogólna wydajność jest na korzyść Intela, lecz jeżeli masz zamiar dużo streamować to 12 wątków w Ryzen lepiej się nada - z jakiegoś powodu streaming na Intelu potrafi szarpać albo widzom, albo graczowi (w zależności od ustawień).

Decyzja należy w sumie teraz do Ciebie. Ryzen wypada gorzej średnio o 10% w grach od Intela i nadaje się lepiej do streamingu. Intel da Ci więcej FPS, ale póki co zostaje temat lagów czy szarpania animacji przy streamingu. Są jakieś metody na przerzucanie obliczeń na GPU czy podpinaniu dodatkowych komputerów, które streamują, ale nie wiem czy gra jest warta świeczki. Zresztą przy tej karcie graficznej tak czy siak średni FPS będziesz miał w okolicach 60 FPS - zakładając wysokie ustawienia graficzne.

Nie pakuję Ci SSD, bo nie chcę ciąć niepotrzebnie na podzespołach, bo i tak nie wrzuciłem drogich części… Jeżeli go potrzebujesz to lepiej byś przeznaczył na niego osobną kwotę, poza budżetem.

mam pytanie czy ten zestaw z i5 pozwala na podkręcenie procka? i jak waszym zdaniem brać zestaw zmontowany czy lepiej to zrobić samemu?

wiem ze są jakies dodatkowe rabaty za kody?
i jak myślisz warto wziąć złożony czy samemu sobie złożyć? :wink:

Wszystkie Intele z końcówką K można podkręcić

Zestaw do gier bez OC + SSD
Do gier intel

Intel i5-8400 2.80GHz 9MB BOX

MSI B360M PRO-VDH

GOODRAM 8GB 2666MHz IRDM X CL16 Black (2x4GB)

Palit GeForce GTX 1060 Dual 6GB GDDR5

Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300 OEM

GOODRAM 240GB 2,5″ SSD MLC IRDM PRO (GEN2)

Phanteks Eclipse P300 Tempered Glass czarna

Seasonic 520W S12II GB 80 Plus Bronze

@bialymurzynwow
Jeśli na poważnie myślisz o “streamowaniu” i chcesz zapewnić dobrą jakość swoim odbiorcom, to nie polecam zestawów z 4 czy 6 wątkowymi i5. Myśl od razu o procesorze z min. 8 wątkami, przy mniejszej ilości nie będziesz w stanie zachować przyzwoitej płynności gry i obrazu video.

hmmm… to jestes w stanie coś polecić w tym budżecie czy raczej to za mała kwota? :wink:

Pierwszy zestaw od @LORDEK jest w tym budżecie ok, chociaż brakuje dysku SSD, w dzisiejszych czasach raczej “must-have”. Generalnie zestaw powinien sobie poradzić z grami na średnio-wysokich detalach i jednoczesnym streamem w co najmniej 1080p@60fps.

Nie wiem czy jest sens na czymś ciąć by wrzucić SSD - a budżet i tak trochę przekroczony. Trochę jeszcze GTX 1060 jest za drogi co podwyższa cenę zestawu.

@LORDEK

znalazlem ta kartę teraz jest na przecenie i jest tańsza niż zotac lecz nie wiem czy to jest lepsza opcja jak myślicie?

Wszystko fajnie pięknie? A gdzie doliczono cenę za system operacyjny - Windows 10? Raczej z pod GNU/Linuks nie będzie stremował…

Alternatywnie kupujesz po-leasingowego Della T5500 z dwoma 6-cio rdzeniowymi xeonami, dokładasz GTX 1060 6GB i masz gotową maszynkę :slight_smile:

Pytanie: czy zasilacz wyrobi?

interesuje mnie pierwszy zestaw z ryzenem tylko może warto wymienić zotaca na ta co wyżej wysłałem jak myślicie?

Tam siedzi 875W :slight_smile:

Ło… Panie, to więcej niż niektóre odkurzacze mają mocy :wink:

@LORDEK
@MatX1
@januszek

panowie to mógłby mi ktoś określić czy lepiej wymienić tego zotaca 1060 na ta co wyżej wysłałem cenna jest niższa z promocji wiec może warto jak myślicie?

Ja kupuję tylko EVGA. Fetysz taki :slight_smile: